Според изданието на RD, човек може да спаси живота си

...
Според изданието на RD, човек може да спаси живота си
Коментари Харесай

5 секунди са достатъчни за човек, за да запази живота си

Според изданието на RD, човек може да избави живота си в границите на тъкмо 5 секунди. Доказването на това изказване е съпроводено с няколко истории, показвайки по какъв начин един човек работи напрегнат и по какъв начин хладнокръвието може да бъде най-хубавото допустимо решение.

Започваме с една история от Уайлдууд, Ню Джърси. Около 9 часа и 30 минути сутринта, 17-годишно момиче става жертва на кражба на кола. Изненадата е цялостна, само че дамата, която държи револвера е близка. Въпросната жертва е дала малко новородено момиченце за осиновяване преди няколко седмици.

45-годишната Флориберт Нава – дамата с револвера – обезверено се е опитвала да осинови дете и останала извънредно разочарована, когато майката избира семейство от Филаделфия, вместо нея. Флорибет отказвала да одобри отхвърли. Ето за какво във въпросния ден стои с револвер в главата на момичето и декларира, че двете ще се разходят, в противоположен случай похитителката се заплашва с ликвидиране цялото ѝ семейство.

 A man in a suit takes out a pistol from a jacket in darkness.

Нава упорства да бъде заведена в дома на фамилията, което е взело нейното дете. Те се намирали от другата страна на река Делауер. Освен револвер, похитителката носела тиксо, торби за отпадък и гумени ръкавици. Очевидно е имала и доста по-свирепи проекти за деня. Не е ясно какво се е очаквало, само че жертвата решила, че резултатът в действителност ще е кървясъл. Докато минават моста Бен Франклин в Пенсилвания, тийнейджърката забелязала полицейска кола, която е отбила в едно от уширенията на пътя. Единственият ѝ вид е просто да притегли вниманието на униформените.

Най-разумното ѝ решение е просто да се блъсне в автомобила на полицията. По този метод в действителност спечелила вниманието. Докато нейната похитителка е зашеметена, момичето излиза и бяга от автомобила. Нава е задържана и наказана на 12 години в затвор. Боб Кок е пенсиониран полицейски сътрудник и признава, че това е най-хубавото решение. Човек може да се избави при всяка една опция, само че по-важното е в никакъв случай да не се колебае,  а да вземе жертва. Той самият признава, че постоянно пред него е размахван револвер, а студеното течение от придвижването не може да се не помни. Едва по-късно има единствено 5 секунди за реакция и деяние.

 Beautiful puma portrait close up on light background

Кира Копестонски е различен сходен случай. Като художник, тя постоянно се разхожда измежду природата. През август 2014 година ще направи една разходка в един от обичаните си паркове в Плесървил, Колорадо. Отклонява се от маршрута си и осъзнава, че е направила една огромна неточност. За първи път в живота си ще види планински лъв и по нейните думи, надява се това да бъде и последният. Лъвът стои на метри от нея, промъкнал се е безшумно и елементарно скъсил дистанцията. Жената е знаела от разнообразни документални филми, че не би трябвало да прави неочаквани придвижвания и умерено стартира да прави стъпки обратно, до момента в който лъвът прави стъпки напред.

Кира вижда един много сериозен клон на земята, сграбчва го и се надява, че ще наподобява доста по-голяма и заплашителна от хищника. Лъвът не се мести и стои умерено. През идващите 20 минути, без значение какво прави художничката, лъвът продължава да съкратява дистанцията. 20 минути са един цялостен живот, а до момента в който нейното тяло отделя адреналин, крайният резултат е впечатляващ.

С цялостно гърло, Кира стартира да пее опера. Това е безумно решение и най-вероятно никой не е очаквал това – повярвайте, лъвът също е сюрпризиран. По нейните думи, животното свило уши и траяло да гледа ненадейно. Малко по-късно стартира да прави крачки обратно. Не е ясно какъв брой време е пяла, само че лъвът се отдалечава и тя незабавно звъни на съквартирантката ѝ с апел за помощ. Какво тъкмо се е объркало? Генерално предписание гласи, че в природата е наложително за плячката да бяга. С противоположното държание и заплашителните звуци, Кира е потвърдила на животното, че освен не е плячка, само че действително може да бъде рискова. А това е добър съвет за хора, които постоянно се разхождат в дивата природа.

 Electricity transmission towers with orange glowing wires the starry night sky. Energy infrastructure concept.

И до момента в който планинските лъвове могат да се считат за рискови, хората от провинция Саскачвен, Канада имат различен проблем – тоталният мрак. През 2010 година проблем в електричеството оставя всички в мрачевина за към 30 часа. Северните гори също способстват за конюнктура, почтена за нов разказ на Стивън Кинг. Понякога даже през май, в средата на деня ще се виждат негативни температури, които могат да слагат връх. Никой няма отговор каква е повода за това злополучие, като се изключи един човек. На другия завършек на реката има един-единствен човек, който се е скрил под обърната лодка и през последните дни е на ръба на силите си. Между замръзналото езеро и непроходимата гора.

Нито един от разновидностите за бягство не може да помогне. Никой даже не е минал в последните дни, а телефонът е останал вкъщи. Без огън и храна, мъжът разполага единствено с лодка и секира. Какво обаче може да се направи, откакто се намирате в средата на нищото и няма никакъв метод да се върнете към цивилизацията? Въпросният оживял вижда един от околните електрически стълбове и взема решение да го отсече. След това смъква още три други.

Това е вярата му, че най-малко с изключването на разпределителната мрежа ще има хора от близкия град, които ще потърсят казуса. Малко  след вандалството, мъжът се връща назад при лодката си и чака спасението. Все отново е разумно, че електричеството е жизненоважно. След към 24 часа, компанията СаскПауър ще се появи с хеликоптер, с цел да види от високо какво се случва. Екипите откриват новия дървосекач-аматьор до свалените стълбове, който явно се радва доста да ги види.

Електрическата компания припомня на всички, че постоянно би трябвало да се пазят от кабелите с високо напрежение, само че експертите по оцеляване са на мнение, че това е една от най-хубавите импровизации. След като един човек се намира в сходна изолираност, неговият най-хубав вариант  да нанесе вреди и да заяви за своето наличие. Обикновено разпределителната мрежа минава най-различни направления и е на изключително височина, с цел да може да се случат произшествия или спирания – не е изключен противоположния сюжет, само че въпреки всичко.

 The winter road is reflected in the car’s rear-view mirror

Планината постоянно е била място, което не би трябвало да се подценява. Родните туристи постоянно се лъжат от хубостта на Витоша и си мислят, че откакто се вижда през прозореца, то наложително е и толкоз доброжелателна за разходки. Отговорът е къс и явен: не е! Когато температурата пада под 21 градуса по Целзий, не е доста добра концепция да се намирате в преобърнат автомобил.

Джеймс Глантън, неговата другарка и Кристина МакИнти се приготвят за разходка до седемте възвишения в Невада. Заедно с тях взимат двете си деца, както и дребната племенница на Кристина. При едно от спусканията, техният джип минава през черен лед. След още няколко доста неприятни секунди, машината излиза от пътя и стартира да се върти по черния път, до момента в който най-после не се прекатурва с главата надолу в една от най-жестоките снежни стихии за сезона.

Голямото благополучие е, че никой не е потърпевш и всички са живи и здрави в кабината. Лошата вест е, че се намират в средата на нищото с температури, които ще продължат да падат. Кабината няма да остане още дълго време топла, а за оцеляването се изискват някои бързи реакции. Възрастните вземат решение да създадат един спонтанен нагревател. След като палят огън, те събират и по-големи камъни, които слагат в аварийна гума на колата. Поставят горящата гума покрай возилото и стартират да се радват на топлината през нощта.

Единственото, което остава е да се седи и да се чака помощ. След близо 48 часа в очакване, избавителен екип в действителност идва на мястото и съумява да избави всички. Няма нито едно измръзване, нито даже простуда. Джоузеф Тети споделя постоянно, че за оцеляване е най-важно един човек да стои на мястото си, изключително в случай че се намира в средата на нищото. Преди години една канадска двойка се губи в Невада. Съпругът потегля да търси помощ и умира, неговата брачна половинка прекарва повече от 49 дни и оцелява. Горенето на всичко, в това число и стоплянето на камъни, може да даде топлота за доста по-дълго време. Скалите са извънредно добра термална маса, изключително в случай че са подредени покрай огъня.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР