Според изчисленията на НАСА само през 2024 г. нейните мисии,

...
Според изчисленията на НАСА само през 2024 г. нейните мисии,
Коментари Харесай

IBM и НАСА изграждат AI платформа за развитие на науките за Земята

Според изчисленията на НАСА единствено през 2024 година нейните задачи, свързани с науките за Земята, ще генерират към четвърт милион терабайта данни.

За да могат климатолозите и изследователската общественост дейно да работят с тези масиви от необработени сателитни данни, написа Engadget, IBM, HuggingFace и NASA ще си сътрудничат за построяването на геопространствен модел с отворен код, който ще послужи като основа за основаването на нов клас системи с изкуствен интелект в региона на климата и науките за Земята, които могат да наблюдават обезлесяването, да предвиждат добивите на разнообразни култури и да регистрират излъчванията на парникови газове.

За този план IBM употребява своята неотдавна пусната на пазара платформа Watsonx.ai, която служи като основополагащ модел, употребявайки годишни данни от програмата на НАСА Harmonized Landsat Sentinel-2 (HLS). Тези данни се събират от двойката спътници Sentinel-2 на Европейската галактическа организация (ЕКА), които са основани за приемане на оптични изображения с висока разграничителна дарба над сушата и крайбрежните райони в 13 спектрални диапазона.

От своя страна HuggingFace хоства модела на своята платформа за изкуствен интелект с отворен код. Според IBM, прецизирайки модела върху " маркирани данни за картографиране на наводнения и следи от пожари ", екипът ще успее да усъвършенства продуктивността на модела с 15% в съпоставяне със настоящето му положение, употребявайки два пъти по-малко данни.

" Никога до момента не е била по-ясна значителната роля на технологиите с отворен код за ускорение на откритията в сериозни области като изменението на климата ", декларира Шрирам Рагаван, вицепрезидент на IBM Research AI, в известие за пресата. " Като комбинираме напъните на IBM за основаване на фундаментален модел, ориентиран към построяването на гъвкави системи за AI за многократна приложимост, с хранилището за сателитни данни на НАСА и ги предоставим на водещата платформа за AI с отворен код Hugging Face, можем да използваме силата на съдействието за използване на по-бързи и по-въздействащи решения, които ще подобрят положението на нашата планета. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР