Според изборни експерти приетите снощи промени в Изборния кодекс за

...
Според изборни експерти приетите снощи промени в Изборния кодекс за
Коментари Харесай

Изборни експерти: Промените за хартиената бюлетина анулират машинното гласуване

Според изборни специалисти признатите нощес промени в Изборния кодекс за хартиената бюлетина, на процедура анулират машинното гласоподаване и подкопават доверието в изборите. Вариант за смесено гласоподаване има, само че той не би трябвало да бъде написан по този метод, считат още експерти.

Според дългогодишния член на публичния съвет към ЦИК Стефан Манов, признатите нощес промени в отчитането на машинния избор всъщност го отстраняват:

" По никакъв метод това не възстановява доверието в изборния развой, в противен случай. По никакъв метод не се облекчава процесът. Връщаме се към тези подиуми в изборните нощи, които основават безпорядък и чувство у хората, че вотът не се регистрира вярно ", сподели той.

Според изборния специалист Румяна Дечева вид за смесено гласоподаване има, само че не и по метода, по който беше признато от депутатите нощес.

" Едната опция е с хартиени бюлетини да се гласоподава седмица по-рано. Възможно е в деня на избора в същите учебни заведения, в които гласуваме, една секция да бъде отделена за хартиени бюлетина, само че тогава би трябвало да имаме предварителна регистрация. Не би трябвало в деня на изборите да изпадаме в обстановка, в която петима индивида само гласоподават в една секция с хартиени бюлетини ", сподели тя.

И двамата специалисти считат, че отменянето на регион " Чужбина " е неточност и лимитира изборните права на сънародниците ни зад граница, а измененията в изборното законодателство би трябвало да бъдат резултат от необятна социална полемика, предаде БНТ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР