Според инициативата Амалтея за безопасен морски коридор, предложена от Кипър

...
Според инициативата Амалтея за безопасен морски коридор, предложена от Кипър
Коментари Харесай

Израел е готов незабавно да допусне кораби с помощи за Газа пряко през кипърския коридор

Според самодейността " Амалтея " за безвреден морски кулоар, препоръчана от Кипър през ноември, товарите ще минават ревизия в пристанище Ларнака, след което ще идват непосредствено в Газа на към 370 км от кипърския бряг, вместо да минават през Египет или през Израел.

Ако проектите се осъществят, това би било първото облекчение на морската обсада на Газа, наложена от Израел през 2007 година след идването на власт на " Хамас " в линията.

Доставките " могат да стартират неотложно ", сподели Коен в изявление по радио 103 FM. Той уточни съответно Англия, Франция, Гърция и Нидерландия като страните, които могат да обезпечат кораби за интервенцията, тъй като линията Газа не разполага с дълбоководно пристанище.

Коен отхвърли опцията филантропичните доставки да минават през израелското пристанище Ашдод.

Планът за директни филантропични доставки от Кипър за Газа беше показан от кипърския президент Никос Христодулидис на 9 ноември в границите на филантропична конференция в Париж. Гърция и Англия към този момент поддържаха самодейността.

На 20 декември министър Ели Коен съобщи, след среща с кипърския си сътрудник Константинос Комбос в Кипър, че Израел желае да сътвори бърз развой за филантропична помощ за цивилните в линията Газа.

" Целта е филантропичната помощ за цивилните в Газа да се събира, да се съхранява, обезопасява и строго ревизира преди да бъде натоварена на транспортен съд " в Кипър, сподели министър Комбос и добави, че задачата е да се добавят и усилят актуалните направления.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР