Според информацията през 12 месеца на 2023 г. в България

...
Според информацията през 12 месеца на 2023 г. в България
Коментари Харесай

За първи път от 10 години броят на новородените падна под 50 000

Според информацията през 12 месеца на 2023 година в България са проплакали едвам 49610 бебета. За съпоставяне - единствено 10 години по-рано - през 2014 година у нас са се родили 68 083 деца. За всяка година от този момент до 2023 година броят на новородените е спадал с по 2-3 хиляди.

Експертите изясняват задълбочаващата се демографска рецесия с повишението на междинната възраст на популацията, само че и с променената социално-икономическа конюнктура. И означават, че това е наклонност освен у нас, а в цяла Европа. 

" Има огромна миграция и липса на трудова претовареност и финансова обезпеченост при младите фамилии. Отиват да работят в други страни и нормално раждат там. България ражда деца, само че не ги ражда в България ", споделя акушер-гинекологът от " Майчин дом " д-р Юрий Хранов.

Тенденцията дамите да раждат късно поради кариерата също въздейства на броя на новородените. Докато обаче гони триумф в работата, напредва възрастта и яйчниковият запас на дамата се изчерпва и забременяването става все по-трудно, споделят специалистите. Затова се следи и повишение на ин витро процедурите.

В същото време броят на лечебните заведения, в които през миналата година са пристигнали на бял свят бебета, остава неизменен - те са тъкмо 100. Най-много новородени - над 2000, регистрират лекарите в столичните АГ лечебни заведения - Майчин дом, " Шейново " и " Надежда ", както и в пловдивската " Селена ". А минимум са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на лечебните заведения през 2023 година в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан - по 39, а в Луковит 48.

Но даже в най-голямата АГ болница в страната - Майчин дом, лекарите виждат по какъв начин непрекъснато броят на бебетата понижава. " За 2023 година новородените са 3200, със 170 по-малко от по-миналата година ", добавя доктор Хранов.

На този декор, броят на абортите у нас постепенно понижава, само че към момента продължава да бъде доста висок и страната ни е отпред по брой аборти на 1000 дами във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. През 2019 г. прекратените бременности са били малко над 20 000, а през предходната под 18 000. Това демонстрира анализът на " Индекс на лечебните заведения ". Статистиката обаче регистрира единствено легално записаните операции, което значи, че броят им може да бъде доста по-голям.

Добрата вест е, че процентът на починалите при раждане бебета се резервира неизменен - 0.5%. Незначително нарастване се следи при каузи на новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи - от 11.9 през 2022 година на 12.3 % през предходната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР