Според информацията от екипа на мисията, първата снимка на Меркурий

...
Според информацията от екипа на мисията, първата снимка на Меркурий
Коментари Харесай

Японско-европейската мисия БепиКоломбо ще посети за пръв път Меркурий на 2-ри октомври

Според информацията от екипа на задачата, първата фотография на Меркурий от “БепиКоломбо ” се чака да бъде споделена с обществеността в събота сутринта след 09:00 ч. българско време. 

Така за пръв път галактически уред ще посети най-близката до Слънцето планета след април 2015 година, когато за последно в околомеркурианска орбита работеше американската задача “Месинджър ”. 

Напомням на читателите, че роботизираната експедиция “БепиКоломбо ” е кръстена на италианския математик Джузепе (Бепи) Коломбо. Благодарение на получените от нея данни учените ще разгадаят голям брой мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, в това число и на Земята. А загадките не са малко. Например Меркурий е единствената скалиста планета в Слънчевата система, изключвайки Земята, която има мощно магнитно поле. Защо това е по този начин, ние към момента не знаем. Част от дилемите на “БепиКоломбо ” е да изучи магнитното поле с подробни елементи.

“БепиКоломбо ” не е монолитна автоматизирана междупланетна станция – тя е комплекс от два галактически апарата – европейски “Бепи ” и японски “Мио ”. Апаратите са свързани чрез така наречен Меркуриански трансферен модул (накратко МТМ). Целта на МТМ е да достави “Бепи ” и “Мио ” наред до околомеркурианска орбита. Това става посредством общо девет облитания – едно на Земята, две на Венера и шест на Меркурий.

Тези на Земята и на Венера са към този момент в историята. Остават меркурианските, първото от които е през идната нощ. Второто ще е на 23-ти юни 2022 година, третото – на 20-ти юни 2023 година, четвъртото и петото са през 2024 година на 5-ти септември и 2-ри декември. Шестото е планувано за 9-ти януари 2025 година. През същата година на 5-ти декември “БепиКоломбо ” ще дойде в окончателната орбита към Меркурий. 

Единствено след навлизането в орбита ще е допустимо да бъдат заснемани подробни изображения с висока разграничителна дарба чрез главната научна камера. Но това не значи, че през идната нощ, а и по време на идващите облитания, няма да има никакви фотоси. Трите навигациони камери MCAM ще стартират да фотографират Меркурий към пет минути след момента на най-голямото сплотяване в продължение на пет часа. Понеже “БепиКоломбо ” приближава планетата откъм нощната страна, изискванията за снимане няма да са идеални, когато дистанцията сред задачата и повърхността е минимум. Вместо това най-подробното изображение ще бъде фотографирано при разстояние от 1000 километра.

Учените чакат на фотосите да се пресъздават някои от огромните кратери на планетата – Меркурий доста прилича нашата лична Луна.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР