Според информация на РЗИ-Варна, за периода 08.03.2024 г. – 14.03.2024

...
Според информация на РЗИ-Варна, за периода 08.03.2024 г. – 14.03.2024
Коментари Харесай

Вече плъзнаха във Варна! Има пострадали

Според информация на РЗИ-Варна, за интервала 08.03.2024 година – 14.03.2024 година във Варна има 7 регистрирани лица, ухапани от кърлеж, като едно лице е със заболяване Лаймска борелиоза.

Това оповестиха от РЗИ -Варна за медия " Нова Варна “. Специалистите поучават кърлежът да се в профил бързо, само че доста деликатно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може елементарно да се изтегли и с ръка, само че наложително с ръкавица. Отстраняването би трябвало да стане посредством последователно издърпване, без обаче да се върти и извива.

Много необятно публикувана процедура е да се върти назад на часовниковата стрелка, само че това е безусловно неправилно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му уред да остане в кожата, което да наложи в допълнение хирургическо премахване.

Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена съчка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния уред на кърлежа, което усилва възможностите за предаване на възможна болест. По същия метод би трябвало да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР