Според Хиновски ядрената енергетика е тема, която се подценява в

...
Според Хиновски ядрената енергетика е тема, която се подценява в
Коментари Харесай

Експертът Иван Хиновски: Неуправляеми са много сектори в енергетиката ни

Според Хиновски нуклеарната енергетика е тематика, която се подценява в българското общество. В същото време всички страни в Източна Европа възнамеряват базови нуклеарни мощности, които да заменят ТЕЦ-овете. Всички страни осъзнават, че без нови нуклеарни мощности системите ще рухнат, акцентира той и добави, че България закъснява и с процедурата за лицензиране на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". Той беше безапелационен, че АЕЦ " Белене " е нереалистичен план.

По думите му проблемите в енергетиката са междуправителствен въпрос, а не междукорпоративен. " Нужни са срочни дейности на способени лица. България унищожи своя капацитет да строи и експлоатира нуклеарни мощности. В България няма един проектантски институт, тя е единствената страна, която не взе участие в плановете на Международната атомна организация ", сигнализира още Хиновски.

За излизане от обстановката той и негови сътрудници оферират основаването на Съвет за стратегически решения в енергетиката.

" Цялата енергийна общественост би трябвало да бъде включена в изработването на енергийна тактика. Липсата ѝ е безумство. Безумие е и този взрив на ВЕИ-та – над 30 хиляди мегавата. Ще е злополука, в случай че всички бъдат построени. Тревогата ни е, че доста браншове в енергетиката сега са неуправляваеми ", сподели специалистът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР