Според Фил Дейвидсън, пенсиониран адмирал, който командваше американските сили в

...
Според Фил Дейвидсън, пенсиониран адмирал, който командваше американските сили в
Коментари Харесай

FT: Китай може да нахлуе в Тайван. Разкликата е, че този път войната ще е и със САЩ

Според Фил Дейвидсън, пенсиониран адмирал, който командваше американските сили в Индо-Тихоокеанския район до предходната година, се чакат " десетилетия на безпокойствие ", изключително що се отнася до интервалът 2022 - 2027 година

" Правя тази оценка заради зашеметяващите усъвършенствания в китайските военни качества и потенциал, политическата графика за Си Дзинпин и дълготрайните стопански провокации в бъдещето на Китай ", уточни той пред Financial Times.

Въпреки че опасността на Китай да завземе Тайван със мощ е налице откогато китайското националистическо държавно управление и войска избягаха в Тайван през 1949 година след загубата на гражданската война на континента, Пекин дълго време се концентрира върху привличането на острова в своята " кошара " с политически и стопански напън.

Но доста тайвански политици в този момент имат вяра, че защото китайската комунистическа партия губи вяра, че тези ограничения в миналото ще проработят и с бързото модернизиране на нейните въоръжени сили, Си може да избере пътя на войната и то скоро.

Тайван още веднъж влезе в центъра на вниманието като все по-опасна възпламенителна точка единствено дни след встъпването в служба на Байдън предходната година, когато китайски военни самолети симулираха ракетни офанзиви против американски самолетоносач, плаващ в покрайнините на страната. През идващите месеци Китай ускори темпото и размерите на изтребителите и бомбардировачите покрай Тайван.

Фил Дейвидсън би паника през март предходната година пред комисията по въоръжени сили на американския Сенат, че опасността от китайско нахлуване против Тайван ще се прояви " през идващите шест години ". Малко по-късно почитан американски чиновник сподели пред Financial Times, че Си флиртува с концепцията да вземе контрола над Тайван. Оттогава сходни предизвестия станаха по-широко публикувани и това също също по този начин форсира смяната в диалога сред Тайван и Съединени американски щати за това по какъв начин да защитят острова.

Въпреки че Вашингтон от години приканва Тайпе да одобри като по-сериозен този риск, тайванското държавно управление и военните реагираха постепенно. Но войната в Украйна послужи като сигнал за пробуждане. Висши тайвански чиновници настояват, че нападението на Русия против съседката е подчертало опасността, пред която са изправени.

Но до момента в който съветската инвазия в Украйна концентрира вниманието върху евентуалната опасност за Тайван, има една огромна разлика сред двете обстановки: Китайската война против Тайван може да бъде война със Съединени американски щати.

През април 1979 година Съединени американски щати приема закон, който цели да резервира и насърчи обширни, близки и другарски търговски, културни и други връзки сред Съединени американски щати и Тайван. Законът изисква Съединени американски щати да дадат на страната оръжията, нужни за отбрана, и да поддържат личния потенциал на Съединени американски щати да се опълчват на мощ или насила, които биха заплашили сигурността на Тайван.

В предишното Съединени американски щати държаха тълкуването на този документ в полето на двусмислието и не се знаеше до каква степен тъкмо се простира този ангажимент. В опит както да възпре Пекин да обмисли военна мощ, по този начин и да обезкуражи Тайпе да формализира своята самостоятелност, Вашингтон отхвърли да посочи дали ще влезе във война сред двете страни.

Изглежда, че Байдън е понижил фрапантно тази неизясненост.

Попитан от кореспондент по време на скорошното си пътешестване до Япония дали е подготвен да употребява мощ, с цел да отбрани Тайван, той сподели: " Да. Това е задължението, който поехме ".

Белият дом побърза да подчертае – както направи след предходните сходни изказвания на Байдън, които някои анализатори считат за гафове – че политиката на Съединени американски щати към Тайван не се е трансформирала.

Но висши чиновници в Тайван и страни, съдружници на Съединени американски щати, считат, че Байдън се пробва да възпира Пекин, като алармира по-ясно, че може да се наложи да се бие и със Съединени американски щати.

" В случая с Украйна той сподели авансово, че Съединени американски щати няма да влязат във войната. Но когато Китай почувства, че техният боен потенциал е достигнал равнището, готово за завладяване на Тайван, елементарното потребление на финансови или стопански наказания няма да се схване дейно ", уточни почитан тайвански чиновник пред FT.

Въпреки че има възходяща угриженост за допустимо навлизане, времевата рамка на всевъзможни военни дейности - и същинските планове на Китай - към момента са обект на натоварен спор.

Според Фил Дейвидсън китайска офанзива може да се ръзгърне през 2027 година, когато е стогодишнината на Народната освободителна войска.

" Ако бъдат осъществени, задачите за рационализация на НОАК до 2027 година биха могли да обезпечат на Пекин по-надеждни военни благоприятни условия в непредвидени случаи на Тайван “, се споделя в годишния си отчет за китайската войска предходната година.

Някои анализатори се съмняват в датата. Но година след прогнозата му, държавни и военни чиновници в Тайпе и Вашингтон споделят, че процорецът от в този момент до 2027 година е същинска опасност.

Миналия октомври министърът на защитата на Тайван Чиу Куо-ченг сподели, че НОАК ще има " цялостната дарба “ да нападна Тайван до 2025 година Аврил Хейнс, шефът на националното разузнаване на Съединени американски щати, неотдавна сподели на Конгреса, че опасността за Тайван е била " остра “ сред в този момент и 2030 година, което дава религия на възприятието за необходимост на Дейвидсън. Тайванските специалисти виждат 2024 и 2025 година като изключително рисков интервал. Те имат вяра, че Си може да се изкуши да употребява мощ, в случай че ръководещата Демократическа прогресивна партия, която упорства за опазване на фактическата самостоятелност на Тайван, завоюва още веднъж на идващите президентски избори при започване на 2024 година, или в случай че усети политически вакуум в Съединени американски щати след идващия президентски избори в края на 2024 година

Подготовка за най-лошото

Нарастващото безпокойствие за евентуална китайска инвазия трансформира метода, по който Вашингтон и Тайпе мислят за отбрана на страната. Вашингтон се пробва повече от десетилетие да убеди Тайван да се приготви против китайско навлизане. Но военните на страната продължиха да възнамеряват с догатката, че имат повече време за подготовка или може да не се наложи да се оправят с пълномащабна инвазия.

Много тайвански специалисти по защита виждат това като най-лошия сюжет, само че се тормозят, че китайските военни се движат отвън войната, като честите въздушни и морски учения на Пекин покрай Тайван, осведомителна война или може би даже морска обсада, могат да подкопаят решимостта на страната да се опълчи.

Но в този момент, когато Съединени американски щати от ден на ден се концентрират върху краткосрочна опасност от навлизане и стартира да постанова решения - администрацията стартира да отхвърля настояванията на Тайван за огромни оръжия като хеликоптери за битка с подводници, които съгласно нея могат да бъдат бързо унищожени в китайско нахлуване и употребява прекалено много скъпи запаси.

Вместо това Съединени американски щати упорстват за засилен фокус върху дребни, относително евтини и живи оръжия като мобилните ракети, които биха били от изгода единствено за отпор на китайски опит за навлизане и окупация.

Тайванското държавно управление също беше подтикнато да работи на фона на спомагателната вероятност, предоставена от войната в Украйна. Високопоставени чиновници споделят, че държавното управление на президента Цай Ин-уен в този момент е фокусирано върху това да направи страната по-устойчива, с цел да устои на китайска офанзива. Премиерът Су Ценг-чанг даде обещание поддръжка за удължение на главната военна работа от настоящите четири месеца на една година, както и за повишение на военния бюджет до момента със приблизително единствено 2 % от брутния вътрешен артикул.

Разглежданите политики включват по-бърза и по-решителна промяна на незадоволително подготвените аварийни сили на Тайван; създаване на разпределени енергийни и информационни системи, които китайските кибернетични и ракетни офанзиви не биха могли да унищожат; закаляване на системи за управление; обмисляне на доставките на съществени артикули във военно време; и възлагане на административни отговорности за гражданска отбрана.

Модернизацията на Китай

Има доста доказателства от обществено налични източници, че НОАК целеустремено преследва качествата, нужни за пускане на инвазия. Единият е регистрирането на подводници, които могат да нападат китайски военноморски кораби, пренасящи войски за настъпление през пролива. От 1543 самолета, които НОАК прелетя в идентификационната зона на Противовъздушна отбрана на Тайван от септември 2020 година, 262, втората по величина група, са самолети за битка с подводници. През април 2021 година първият док за хеликоптер вид 075 на Военноморски сили на НОАК, огромен десантно щурмови транспортен съд, който може да транспортира хеликоптери и войски, влезе в употреба.

Това оставя силите към момента надалеч от нужния им транспортен потенциал, само че възнамерява да употребява цивилни фериботи, шлепове и плаващи рампи, с цел да изведе войските на брега даже без достъп до пристанище, съгласно писанията на откриватели от Военнотранспортния университет на PLA. Използвайки репортажи по военния канал на китайската държавна телевизия и сателитни фотоси, Майкъл Дам, пенсиониран офицер от военноморските сили на Съединени американски щати и откривател в лабораторията по приложна физика на университета Джон Хопкинс, проучва две свързани учения през лятото на 2020 и 2021 година Той има вяра, че PLA създава проекти за активизиране на морския транспортен съд " в голям мащаб ".

Някои анализатори считат, че нахлуването в Тайван към момента ще остане доста предизвикателство за НОАК за години напред - факт, който съгласно тях е емфатичен от битките на Русия във военна интервенция при доста по-малко комплицирани условия. Според тях Китай се пробва да направи нещо доста по-сложно и мъчно.

И въпреки всичко, до момента в който способността на Китай фактически да извърши инвазия остава неразбираема, бързата рационализация на китайските въоръжени сили сложи евентуалните му съперници на тръни.

" Китай е на траектория на вложения. Ако Съединени американски щати продължат статуквото в метода си към вложенията в защитата, разликата сред двете ще бъде такава, че времевата линия ще се форсира в този прозорец “, споделя Фил Дейвидсън.

Този дисбаланс може да направи обстановката още по-опасна. Тайвански боен чиновник споделя, че проектите на Съединени американски щати да укрепят позицията си в Индо-Тихоокеанския район, като да вземем за пример построяването на по-мобилни сили от морски пехотинци и излагането на китайски кораби на риск с ракети на следени от съдружниците острови, ще изискват няколко години. Съществуват обаче терзания, че Пекин може да стартира да мисли изпреварващо по отношение на Съединени американски щати. Някои анализатори настояват, че гледането на битката на Русия в Украйна може също да показва на Пекин какъв брой е значимо да се движи бързо. Някои тайвански политици считат, че все по-ожесточената конкуренция на Съединени американски щати с Китай усилва риска.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР