Според Factcheck публикациите от този тип се разпространяват безконтролно между

...
Според Factcheck публикациите от този тип се разпространяват безконтролно между
Коментари Харесай

Путинофилите у нас бранят с голи гърди и откровени фейкове родните ТЕЦ-ове*

Според Factcheck изявленията от този вид се популяризират безотговорно сред разнообразни профили и групи във Фейсбук и Instagram посредством платена реклама, с цел да се сътвори усещането за спонтанна реакция. Истината обаче е, че идват от един и същи център. 

 

Някои от групите, които популяризират новината, са били преименувани напълно неотдавна, откакто са били основани през 2022 година

.

Връзката е анонимният уебсайт energetikata.com, в който е оповестена една единствена публикация със заглавие “Националното изменничество с въглищата “. С този уебсайт се свързва страницата “Ограбената енергетика – за какво българите заплащат най-скъпо? “, която също се управлява от неизвестен Фейсбук профил. Именно този уебсайт се води като възложител на рекламите в обществената мрежа на Мета. Пред компанията energetikata.com се показва за самостоятелна медия на група публицисти, които приказват за неразрешени у нас тематики. 

.

.

Сайтът е обвързван също и с Фейсбук група с името “Защо българите заплащат най-скъпо? “. Информацията за историята на групата демонстрира, че тя е основана през януари 2023 година и истинското й име е било “Русия “, пишат от Factcheck. Преименувана е през юни, когато фокусът й се насочва към разпространяване на изказвания, че цените на разнообразни артикули и услуги в България са най-високи. През последните няколко дни в групата са оповестени десетки постове, призоваващи за опазване на ТЕЦ-овете.

 

В разпространяването на подправената вест за желанията на Германия във връзка с ТЕЦ-овете и въглищата се включва и Сърнела Воденичарова – едно от главните лица зад по този начин наречените “походи за мир и суверенитет “ срещу военната помощ за Украйна, подписката за референдуми срещу смяната на националния празник и други.

.

Забелязва се още, че се споделят и изявления от канала Za Pravda в Telegram, който интензивно популяризира проруска дезинформация за войната в Украйна, само че в последните дни се занимава и с въпроса за въглищата.

 

Нищо от това не дава отговор на истината. Твърденията са подвеждащи и почиват върху действителна вест, оповестена в голям брой медии, за демонтирането на вятърен парк с 8 турбини в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия, с цел да бъде разширена намиращата се наоколо открита мина за рандеман на лигнитни въглища. В новината става дума единствено за един съответен обект, построен преди повече от 20 години, а не за цялостна смяна в климатичните цели или политики на Германия. 

 

Твърденията за създаване на нови въглищни централи или откриване на нови мини, които се популяризират в някои от по-късните изявления по тематиката, са погрешни.

Говорител на компанията, управлявала част от турбините в Кейенберг-Холцвайлер, изяснява пред „ Гардиън “, че разрешителното за употреба на вятърния парк изтича през 2023 година и упованията по този начин или другояче са били той да бъде демонтиран. Представител на RWE – компанията притежател на въглищната мина – разяснява, че разширението на мината през 2023 година е било планувано още преди построяването на вятърния парк през 2001 година и не се дължи на завой в държавната политика на Германия в региона на енергетиката.

Демонтажът на турбините стартира още през октомври предходната година.

 

През предходната година Германия беше изправена пред неустановеност в енергийните доставки по отношение на войната в Украйна и нуждата от разкъсване с енергийната взаимозависимост от Русия, както и поради плануваното закриване на последните й нуклеарни мощности. Всичко това докара до краткотрайно връщане в употреба на няколко изведени от приложимост блокове на към този момент изключени топлоелектрически централи и удължение живота на други с няколко месеца. 

Националната статистика на Германия демонстрира, че това е довело до нарастване на каузи на въглищата в общия енергиен микс с малко над 3 процентни пункта – през 2021 година този дял е бил 30.2%, а през 2022 е повишен на 33.3% от създаденото електричество. Делът на възобновимите енергийни източници също е повишен с 4 процентни пункта и е достигнал 46.3% за предходната година. 

 

 

 

* заглавието е на ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР