Според Европейската прокуратура общите щети, нанесени през 2022 г. на

...
Според Европейската прокуратура общите щети, нанесени през 2022 г. на
Коментари Харесай

Европрокуратурата: През 2022 г. на бюджета на ЕС са нанесени щети за 5 млрд. евро

Според Европейската прокуратура общите вреди, нанесени през 2022 година на бюджета на Европейски Съюз заради злоупотреби с еврофондове, са 5 милиарда евро, се споделя в публикация на платформата за журналистически разследвания  Follow the Money („ Проследете парите “). Тази сума е доста над докладваната на Европейската комисия от страните-членки, която възлиза на 300 милиона евро.

 

" Трябва да приемем, че преди основаването на Европейската прокуратура, Комисията не е знаела за съществуването на над 90 на 100 от подозрителните случаи, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз, разследвани от националните прокуратури ", съобщи скоро основният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши.

 

Статията съдържа съществени рецензии против Службата на Европейски Съюз за битка с измамите ОЛАФ. Авторите я оприличават на куче, което нито лае, нито хапе.

 

За разлика от Европейската прокуратура, която може да преследва за закононарушения пред националните съдилища, ОЛАФ единствено прави рекомендации на страните членки на Европейски Съюз. Тези рекомендации обаче рядко водят до каузи.

 

Показателен е фактът, че до момента в който Европейската прокуратура е почнала 865 следствия за злоупотреби с еврофондове през 2022 година, ОЛАФ е дала началото единствено на 192.

 

Освен това, като част от Европейската комисия, ОЛАФ не е изцяло самостоятелна. Европейската прокуратура няма този проблем.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР