Според експерти, за една година инфраструктурата на най-популярната криптовалута изразходва

...
Според експерти, за една година инфраструктурата на най-популярната криптовалута изразходва
Коментари Харесай

Биткойн консумира енергия колкото България

Според специалисти, за една година инфраструктурата на най-популярната криптовалута изразходва 35 TWh

Някои специалисти предизвестяват, че енергийните разноски за криптовалутата заплашват световната електрическа инфраструктура

Експерти сигнализираха за внезапното повишаване на потреблението на сила, вследствие на интензивния рандеман (майнинг) на виртуални валути, на фона на мощна динамичност в курса на биткойн и преход на криптовалутата като тематика от финансово-технологичната сфера в всеобща просвета.

Анализ на изследователската компания Digiconomist сочи, че единствено през последния месец потреблението на електрическа енергия от цялата инфраструктура за биткойн се е нараснало с 25%. Годишната консумация възлиза на 35 тераватчаса (ТВт/ч), съгласно Bitcoin Energy Consumption Index, което е съпоставимо с потреблението на електрическа енергия от България за една година и надвишава разхода на Дания.

Наблюдателите на процесите, свързани с криптовалутата, са разграничени в оценките си за енергийната консумация. Едната група счита, че геометричният растеж в енергопотреблението, подбуден от майнинг и поддържане на работоспособността на инфраструктурата, ще продължи.

Годишната консумация от инфраструктурата на биткойн възлиза на 35 тераватчаса (ТВт/ч)

Има опасения даже, че в близко време това ще заплаши световната електрическа инфраструктура. Digiconomist и анализатори от портала Zerohedge са на мнение, че още към 2020 година за майнинг ще би трябвало толкоз електрическа енергия, колкото сега употребява целият свят!

Други анализатори обаче успокояват, че динамичността от последните месеци е краткотрайно събитие. Според специалисти, интервюирани от Вашингтон Пост, към края на десетилетието общият размер на енергийната консумация за рандеман на криптовалута ще възлезе на към 1% от потреблението на Съединени американски щати или 0,14% от количеството употребявана сила в целия свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР