Според експерти повечето от руското общество са готови за дълга

...
Според експерти повечето от руското общество са готови за дълга
Коментари Харесай

Euronews: Руснаците са готови да живеят с дълга война

Според специалисти множеството от съветското общество са подготвени за дълга война в Украйна и значително поддържат " военната интервенция " на президента Путин, написа Euronews.

" Не е антивоенно " е заключението, което основаната в Русия самостоятелна изследователска организация Levada Center направи въз основата на публичното мнение съвсем година и половина след пълномащабното навлизане в Украйна.

Руското публично мнение е варирало няколко пъти, само че като цяло е останало устойчиво, сподели неговият шеф пред Euronews.

Според мозъчния концерн (който е разгласен за " задграничен сътрудник " от съветските власти), до три четвърти от популацията, или като цяло поддържа дейностите на съветския президент Владимир Путин в Украйна, или ги поддържа с запаси.

На въпроса " Вие персонално подкрепяте ли дейностите на съветските въоръжени сили в Украйна " 43% са дали отговор " изрично да ", а 33% са дали отговор " по-скоро да ".

Денис Волков, шеф на Левада център, сподели, че " Z-патриотите " съставляват към 25 % от съветското население, което по принцип поддържа продължаването на военните дейности. Около 10 % от тях са подготвени да поддържат потреблението на нуклеарни оръжия.

Останалите са тези, които не поддържат войната в Украйна (или " груповия Запад ", както постоянно го назовават съветските публични лица), само че тези съветски жители се оказват в обстановка, в която тяхното образование и обществени обичаи не им разрешават да приказват против това.

" Тук е значима обстановката. Просто е конфликтна обстановка, тъй като има " свои " и има " непознати ". Ние сме За свои и Срещу непознати. Много е просто ", изясни Денис Волков.

" Подкрепата за съветските войски се усилва в обществото като цяло ", сподели доктор Анна Матвеева, старши откривател в Кралския лицей в Лондон.

" И не е изненадващо за какво това се случва, тъй като даже тези, които в началото бяха срещу, в този момент си мислят: " Ето, ние влязохме в борба, изключително като върви украинската контраатака, в този момент не можем да загубим. Това са нашите момчета, нашите момчета, нашите съпрузи. Дори в случай че повода, заради която се бият, е неправилна, те отново са наши момчета, наши жители. Така че не можем да не ги подкрепим ".
 Шойгу: Другари офицери, груповият Запад стартира същинска война против Русия
Шойгу: Другари офицери, груповият Запад стартира същинска война против Русия

Русия ще направи всичко, с цел да подсигурява сигурността си, в този момент " се взема решение ориста на нашата татковина "

Според Волков има три основни фактора, които въздействат на публичните настроения в Русия.

1) Икономика и богатство

През март 2022 година Русия в действителност се оказа във финансова суматоха - заради опасенията от пагубния резултат на задграничните наказания. Но съветското управление съумя да стабилизира обстановката.

Ефектите от западните наказания, като да вземем за пример напускането на известни задгранични марки и компании, засегнаха най-вече огромните градове, само че не цялата страна.

" Важно е да се разбере, че са изхарчени големи запаси, с цел да се поддържа това въодушевление, да се поддържа вярата, че като цяло обстановката е постоянна. А за мнозина може даже да е спряла да се утежнява ", сподели Волков.

До края на предходната година бяха проведени заплащания за участниците (в боевете), техните фамилии, както и за пенсионери, фамилии с деца. Минималната заплата беше нараснала.

И в случай че предходната пролет консолидацията към държавното управление, против Запада, изигра съществена роля, то до края на годината тази поддръжка се резервира единствено от стопански фактори ", изясни шефът на Левада център.

2) Положението на фронта

Индивидуалните отстъпления и провали на съветската войска не повлияха съществено на настроенията, добави Денис Волков, само че непрекъснатите неуспехи се " натрупват " в подтекста на отрицателната информация.

Информацията за броя на убитите съветски бойци не е обществено налична, само че с времето самият този фактор също може да окаже огромно въздействие.

3) Мобилизация

Една " частична готовност ", оповестена от Кремъл през есента на предходната година, на доктрина би могла да бъде самият фактор, който трагично ще промени публичното мнение в Русия.

" Всъщност в народен мащаб не са се мобилизирали доста хора. Но общественият резултат, резонансът беше голям ", изясни доктор Матвеева.

" Затова управляващите след това схванаха, че готовност - в случай че няма краен случай - не би трябвало да се прави, тъй като води до повишаване на общественото напрежение ".
 Путин прикани руснаците да бъдат горди и патриоти в сложното време за Русия
Путин прикани руснаците да бъдат горди и патриоти в сложното време за Русия

Медведев: Киев е нашата директна цел

Пропаганда

Несъмнено кремълската агитация е била и си остава значим фактор. Руското управление се пробва по всякакъв начин да обърне даже личните си неверни калкулации в своя изгода.

Говорим за всеобщото придвижване за " помощ на фронта " в днешна Русия - където жителите събират и изпращат всичко, от което съветските бойци се нуждаят в Украйна, от обувки и храна, до дронове и радиостанции; т.е. на процедура съветските жители компенсират дефицита на доставки, произлизащ от решения, взети от военното и политическо управление

" Да, несъмнено, хората се карат на държавното управление и споделят, че откакто Кремъл се оказа беззащитен и дезорганизиран и в една богата страна не може да даде на хората прилични обувки, тогава елементарните хора би трябвало да компенсират тези пропуски, а някои придобива чертите на " национална война ". Така че парадоксално, пропуските на страната в обезпечаването дават поле за влизане на обществото в играта ", сподели доктор Матвеева.

Антивоенни настроения

Според специалисти броят на руснаците, които са фундаментално срещу войната е 20% или малко по-малко. За година и половина тези числа остават на практика непроменени.

Антивоенните демонстрации бяха доста забележими в огромните съветски градове през февруари и март 2022 година, само че бързо изчезнаха. През есента на същата година, на фона на " частичната готовност " идва втора вълна от демонстрации и митинги - този път най-вече в националните републики, само че те към този момент бяха по-малки и по-малко проведени.

Според Матвеева пацифистки настроените руснаци се възпират да стачкуват не толкоз тъй като се опасяват от следствията, а тъй като мнозина имат вяра, че митингите са безсмислени.
 Пацифизмът - несъответстващ с православието на Руската черква
Пацифизмът - несъответстващ с православието на Руската черква

В дело против духовник Руската черква дефинира пацифизма като разкол

" Те живеят в общество, в което митингите могат да доведат до доста осезаеми санкции, в това число наказателно гонене. И на всичкото от горната страна, загуба на работа, санкции и отделяне от обществото. Така че има боязън и чувство, че човек не може да промени нищо като стачкува, т.е. човек се излага и след това излага околните си на огромна заплаха и по този начин или другояче нищо не може да реализира ".

В същото време индиректно Кремъл регистрира публичните настроения. Според специалисти " частичната готовност " е посочила на съветското управление " алена линия ", която не трябва да се минава.

" Друг е въпросът дали жителите с директните си дейности могат да въздействат върху вземането на решения, само че публичните настроения, обществена поддръжка или неподкрепа - те се пресмятат от властта до каква граница може да стигне обществото. Тази линия е доста ясна ", сподели Д-р Матвеева.

Травматичен фактор

Въпреки това, за доста от тези, които приказват на думи за войната или най-малко не й се опълчват, пълномащабното навлизане в Украйна е тежко морално тестване.

" Хората започнаха да се отдръпват, с цел да вземат решение битови проблеми, стопански проблеми. Това беше един от механизмите за адаптиране към протичащото се: просто изключване от новините, тъй като беше доста травматично и продължава да бъде за мнозина, даже и за тези, които ги поддържат ".

И хората ни споделиха: " Вижте, това е невероятно, мястото за безпокойствие, за прекарване е изчерпано, би трябвало някак си да се махнете от това, тъй като по този начин или другояче нищо не можете да извършите ", сподели Волков.

В резултат на това доста руснаци не наблюдават войната в Украйна - съзнателно или не.

" Събитията в Украйна не са в центъра на вниманието, когато става въпрос за проблемите, за които множеството руснаци мислят и се тревожат. Може би една четвърт, една трета от популацията следи от близко събитията ".

" Но като цяло други неща - кариера, деца, благоприятни условия, здраве, развлечения - засенчват тази " специфична военна интервенция ", както я назовават управляващите ", заключава доктор Матвеева.
 Лавров: Който е срещу заледяване на украинския спор, желае война
Лавров: Който е срещу заледяване на украинския спор, желае война

Предупреждава Армения и Азербайджан, че Западът желае " да проникне в района и да измести законните ползи на Русия "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР