Според едно от най-авторитетните издания в Англия - Таймс, УЕФА

...
Според едно от най-авторитетните издания в Англия - Таймс, УЕФА
Коментари Харесай

Идеята за регионална лига с българско участие набира скорост

Според едно от най-авторитетните издания в Англия - " Таймс ", УЕФА преглежда три проекта, по които да се играят квалификациите за Шампионската лига за сезон 2020/21. Първият е всички дуели да се решат в един мач на безпристрастен терен. Вторият - да бъдат изиграни единствено плейофите. В тях присъединяване ще вземат първенците на страните, които заемат местата от 11-о до 22-о в ранглистата на УЕФА (т.е. България няма да участва). А третият вид е груповата фаза на Шампионската лига да бъде формирана от поканени тимове, а критерият за избирането на клубовете ще бъде постоянно присъединяване в шампионата. Тоест множеството тимове от Балканския полуостров остават с пръст в устата.

Точно поради това президентът на Цървена звезда Звездан Терзич има решение по какъв начин футболът по нашите географски ширини да стане по-силен, без значение от решението на УЕФА (макар и от Нион да споделиха, че към момента не са оповестили по какъв начин тъкмо ще протекат квалификациите на Шампионската лига и Лига Европа и по кое време ще се случи това).

Първо, Терзич призна, че от евроцентралата желаят всички страни, които са сред 16-о и 55-о място в ранглистата на УЕФА, да са приключили шампионатите си до 20 юли и да уведомят кои ще са техните евроучастници. По проект първият кръг на Шампионската лига би трябвало да се организира на 28 юли, а вторият на 11 август. Тук ще се включи и родният първенец Лудогорец, както да вземем за пример и сръбският отличник Цървена звезда. При това състояние групите на Шампионската лига ще зпаочнат при започване на октомври. Това по думите на Терзич, мощният човек на " Мала Маракана ", бил проект " А " на УЕФА. План " В " е напълно различен - в случай че по здравословни и организационни условия шампионатите не съумеят да приключат до 20 юли, на 3 август ще бъде избран нов период. План " С " е обвързван с политически решения. Например някои страни не разрешават да се играят мачове на тяхна територия до избрани дати. Тогава ще влезе в действие разновидността за мачове на неутрални терени.

И до момента в който Терзич е водил връзка с висши ръководители на УЕФА, още веднъж е била обсъждана концепцията за основаване на Регионална лига - Изток. Тя е по-различна от онази, която желаеха да основат някогашните шефове на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов през 2011 година. Тогава те се бяха лимитирали до това да се образува Балканска лига, до момента в който в този момент мащабите са надалеч по-сериозни.
" Цървена звезда, Партизан, Войводина, Чукарички. Горе-долу тези тимове от Сърбия ще играят в тази Източна лига. Държави като Белгия и Нидерландия обмислят обща лига. Ако не се бяха усложнили връзките сред Русия и Украйна, несъмнено и те щяха да създадат общо състезание. Но за какво, в случай че политическата обстановка разреши, да не създадем Регинална лига - Изток, с присъединяване на Сърбия, Румъния, Унгария, България. Това ще са над 50 000 000 поданици. Ще има голям интерес ", сподели още Терзич.

" Всяка от страните ще излъчи по 4 тима. Така в Лигата ще вземат участие 16 тима. Ще има съществени финанси от телевизионни права. Аз управлявам огромен клуб към този момент 6 години. И би трябвало да мисля по какъв начин да приспособяваме нашия бюджет в обстановката на такава огромна рецесия. Как да увеличим приходите в случай, че няма да вършим огромни прехвърляния през лятото ", добави шефът на Цървена звезда.

Звездан Терзич споделя, че досега основаването на ИЗточна лига е единствено на схема, само че все пак към този момент се водят пъри диалози. " Не знам какви ще са реакциите. Само ще ви загатна, че почитателите на Цървена звезда са доста недоволни, че за множеството срещи от шампионата на Сърбия имаме по към 3000 почитатели на " Мала Маракана ". При конфликти с най-силните тимове от България, Румъния и Унгария, стадионите ще бъдат цялостни. Белгия и Нидерландия към този момент приказваха с УЕФА за взаимна женска лига и имат зелена светлина. Скоро ще имаме договаряния и с футболната федерация на Сърбия по въпроса. Защото съм сигурен, че всички ще имат интерес към този план ", приключва Терзич.

" Меридиан Мач "

Колаж: telegraf.rs
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР