Според доц. Киселова избори през втората половина на март или

...
Според доц. Киселова избори през втората половина на март или
Коментари Харесай

Доц. Киселова за трите сценария при избора на президента за третия мандат

Според доцент Киселова избори през втората половина на март или първата седмица на април са доста евентуални.

" Задачата пред президента не е дали ще има избори, а по какъв начин да се отиде на избори без съществени провали върху партийната система, тъй като към този момент върху институциите те са съществени. Въпросът в този момент с президента е с или без ГЕРБ. И от това ще се види дали те ще продължат да бъдат държани отвън властта. Видяхме, когато ГЕРБ лидира Народното събрание, какви са последствията – съумяха да отделят Българска социалистическа партия от Демократична България и Политическа партия, в този момент се пробват да отделят Демократична България от Политическа партия. ", съобщи тя.

" Президентът има 3 избора – в случай че избере Българска социалистическа партия, вървим по-ускорено към предварителни избори и би било необичайно в обстановката, в която се намираме, партия с проруски позиции да е мандатоносител. Ако избере " Български напредък " отваря вратите към така наречен " хартиена коалиция " плюс " Български напредък ", което е задоволително за болшинство. Ако избере " Демократична България ", се отварят въпросите за вероятно болшинство към " Продължаваме промяната ", ГЕРБ и Демократична България. Има вид и за болшинство ГЕРБ, " Демократична България " и Движение за права и свободи, само че е малко евентуален ", уточни доцент Смилов.

Според доцент Даниел Смилов ГЕРБ и " Продължаваме промяната " не са създали сериозен опит за сформиране на държавно управление, а по-скоро са пробвали да избегнат отговорността за предварителни избори.

" Ако имаше сериозна воля да се прави държавно управление, към този момент щяхме да имаме бюджет, да се напредва по въпросите за основния прокурор. Това, което направиха " Продължаваме промяната ", е огледална реакция на това, което направи ГЕРБ с първия мандат – да се покаже едно положително предпочитание. Историята с първите два мандата е че никой не желае да е отговорен за предварителните избори. Въпросът е какво ще стане с третия мандат ", уточни той.

Доц. Наталия Киселова също не вижда сериозен опит за сформиране на кабинет досега. Тя уточни, че програмната декларация на " Продължаваме промяната ", която беше отхвърлена от Народното събрание, съдържа доста нереалистични детайли и я дефинира като " мигач " към гласоподавателите за това в коя посока завива политически самата партия - антикорупционна и антиГЕРБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР