Според доста от авторитетните сайтове в Англия, Юрген Клоп е

...
Според доста от авторитетните сайтове в Англия, Юрген Клоп е
Коментари Харесай

Какво означава новият договор на Юрген Клоп?

Според много от авторитетните уеб сайтове в Англия, Юрген Клоп е подписал към този момент нов контракт с Ливърпул, който ще го остави в клуба до 2026 година. Като начало отидоха в кофата за отпадък всички приказки по какъв начин Гуардиола и Клоп щели да си тръгнат от Висшата Лига, тъй като са изтощени.

Истината е, че всички мощни експерти желаят да бъдат в Англия, тъй като там изискванията за работа са най-хубави, а и парите не са за подценяване. Меко казано!

Нека уточним обаче нещо друго – не очаквайте стилът футбол, който Ливърпул играе сега да се промени. Няма причина да се прави, а и това са разбиранията на Клоп. Просто германецът ще желае този състав да стане по-силен и по-независим от странични фактори – травми, стратегия. И Ливърпул ще си сложи за цел да има още 4 сходни на този сезони с борба за всеки вероятен трофей. Единственото, което аз се запитвам е дали могат да играят още по-интензивно. Защото дуелите в последно време демонстрират, че мърсисайдци желаят да практикуват нещо, което в международния футбол назовават „ Sustained Pressure “. Не бих желал с цел да съм индивида, който да дава наименование на този термин у нас, бих изчакал тренорите да го създадат при положение, че някой от тях реши да търси сходен модел, само че в общи линии това би следвало да е „ стабилно напрежение “ или „ непрекъснато прилепяне на съперника “. Идеята е в границите на 90 минути противниците на Ливърпул непрестанно да усещат напрежението, без значение играта в каква фаза е – с топка, без топка, статични положения или нещо друго. Това е концепцията на Клоп и Гуардиола, само че двамата я реализират по друг метод.

Първото значимо нещо за мен в новия контракт на Юрген Клоп е срокът. Той ще бъде още 4 сезона в клуба. Той подписа истинския си първи договор с клуба през 2015, когато пристигна на "Анфийлд ". През 2019-а удължи контракта си до 2022, а в този момент го направи още веднъж до 2026-а. Което единствено значи, че той може да прекара на „ Анфилд “ 11 години. Някъде тук ще стартираме да приказваме за сравненията с Алекс Фъргюсън и Арсен Венгер. Мениджърът на Манчестър Юнайтед имаше най-силните си години след първите 7 сезона – от 1993 нататък. Фъргюсън бе назначен през 1986. Венгер пък имаше първият си цялостен сезон през 1997-1998 и след деветата си година към този момент не съумя да бъде толкоз печеливш като титли. Два изцяло разнообразни образеца, което единствено демонстрира пред какво предизвикателство се изправя Клоп – той би трябвало да продължи да бъде толкоз мощен, колкото е в този момент. И да ни покаже каква е неговата визия за идеалният футболен тим.

А това може да значи и основаването на едно ново потомство играчи. Кои са главните футболисти от актуалният тим в отбрана и полузащита? На какъв брой години са и до коя година са договорите им? Тук не приказвам за всички играчи в тези зони, а за главните, които назоваваме първи избор.

Име

Позиция

Възраст

Договор

Алисон Бекер

вратар

29

30.06.3027

Върджил Ван Дайк

бранител

30

30.06.2025

Жоел Матип

бранител

30

30.06.2024

Андрю Робъртсън

бранител

28

30.06.2026

Трент Александър-Арнолд

бранител

23

30.06.2025

Фабиньо

Халф

28

30.06.2026

Тиаго

Халф

31

30.06.2024

Джордан Хендерсън

халф

31

30.06.2025

Всеки от упоменатите футболисти е първи избор по принцип. Изводът върша въз основата на изиграни мачове и избор в тежките дуели. Може би само Конате в известна степен може да претендира да е първи избор, само че въпреки всичко ми се коства, че Матип е по-добрият към този момент.

Нека в този момент да забележим техните възможни заместници със същата таблица.

Куивийн Келехер

Вратар

23

30.06.2026

Ибрахима Конате

Защитник

22

30.06.2026

Джо Гомес

Защитник

24

30.06.2024

Константинос Цимикас

бранител

25

30.06.2025

Къртис Джоунс

Халф

21

30.06.2025

Харви Елиът

Халф

19

30.06.2026

Наби Кейта

Халф

27

30.06.2023

Такуми Минамино

Халф/крило

27

30.06.2024

Алекс Окслейд-Чембърлейн

Халф

28

30.06.2023

Джеймс Милнър

халф

36

30.06.2022

За мен това е феноменална конструкция на състава (вариант 8-8-6), която е реализирана освен това без чак толкоз мощни вложения, което се наблюдаваше като развой при много други клубове. За да има огледален втори състав, липсва един десен защитник и един централен, в случай че приемем, че Джо Гомес може и да не доближи оптималната си форма. Освен това е безусловно ясно, че последните трима евентуално ще си тръгнат и в тази зона ще се търси нещо ново и друго. Всъщност ние към този момент отлично сме виждали какво прави Клоп и най-много по какъв начин.

Вижте какво се случва с офанзивата! Бавно, само че несъмнено там вървят същите процеси, които ще забележим в защита и в средата на терена – замяна на едни играчи с други, тъй че конкуренцията да се ускори и да има изцяло равностойни футболисти, тъй че да не се тормози от травми. Всъщност за Клоп, а съгласно мен и за Ливърпул, контузиите през предишния футболен сезон, бяха най-хубавото нещо, което се е случвало скоро на „ алените “ от Мърсисайд, тъй като немският ментор си даде сметка, че е време за намирането и установяването на ширина в състава.

Но дано се върнем на нападението. Нека употребяваме същия модел таблица, само че към този момент единствено за нападателите.

Мохамед Салах

Нападател

29

30.06.2023

Садио Мане

Нападател

30

30.06.2023

Роберто Фирмино

Нападател

30

30.06.2023

Дивок Ориги

Нападател

27

30.06.2022

Диого Жота

Нападател

25

30.06.2025

Луис Диас

Нападател

25

30.06.2027

Фабио Карвальо

Нападател

19

?

Ясно е, че Дивок Ориги си отива, също както и Милнър от миналата група. Но имаме две разнообразни генерации нападателни тройки. И в този момент Клоп ще има чудесната опция да избере дали да продава Салах, Мане и Фирмино, взимайки положителни пари за всеки един от тях и по-късно инвестирайки ги във футболисти, които да станат част от тактиката на клуба до 2026 година. Може да подпише с тях нови договори с един, двама или даже с трима от тях, като обаче те са наясно, че ще бъдат ротирани, което към този момент съгласно мен се случва с Роберто Фирмино и май той няма огромен проблем с това.

Но в случай че би трябвало да направя извод за тима, то бих споделил, че Клоп има подготвен тим, който е на извънредно високо ниво. Но дано единствено за миг си пропомним какво се случи с Коутиньо! Бе продаден на Барселона и посредством неговите пари бе основан този тим. Кое ни подсигурява, че същото в този момент няма да се случи със Салах да вземем за пример? Точно поради това смятам, че сега Клоп има и голям капацитет в този състав. Потенциал, ориентиран напълно към развиването на тима, посредством потребление на вътрешни запаси. Това е и фантазията на всеки притежател, за американските на клуба в този момент няма подозрение.

Новият контракт на Клоп в действителност ни споделя, че имаме Ливърпул, който тъперва има чудесната опция да става по-силен. Защото тактиката работи. Има запас за нови попълнения, има условия да се вземат пари от сегашни футболисти. Но няма да се трансформира играта и стила на терена. Тук даже не стартирам с младежката академия на състава.

За мен Клоп има към този момент свободата, която си е заслужил с триумфите, които е постигнал. И е обикновено да забележим в идващите 4 години най-хубавото от него. Започнах с Фъргюсън и Венгер. Сега е ред на Клоп да ни покаже в действителност какво си показва в понятието „ моят Ливърпул “. И няма нищо по-хубаво за почитателите на футбола от това да следим прехода то един страховит тим на Ливърпул към идващия.

Политическа партия. Нищо чудно да чуем вести и от Етихад напълно скоро от сходен темперамент.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР