Според документа, ЕС смята да наложи данък на свръхпечалбите на

...
Според документа, ЕС смята да наложи данък на свръхпечалбите на
Коментари Харесай

”Гардиън”: ЕК се отказва от идеята за ограничаване на цените на руския газ

Според документа, Европейски Съюз счита да наложи налог на свръхпечалбите на енергийните компании, работещи с изкопаеми горива (изисквайки така наречен " вноска за взаимност " ), а също по този начин ще ограничи приходите на производителите на електрическа енергия, употребяващи възобновими енергийни източници. Приходите на последните се усилиха внезапно заради повишаването на електрическата енергия, вследствие от по-високите цени на газа.

Европейска комисия има намерение да употребява получените средства за подкрепяне на най-уязвимите семейства и предприятия. Очаква се, че ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще оповести проекта на Европа за битка с възходящите цени на електрическата енергия на следващия ден (14 септември), осведоми Money.bg.

Съдържанието на окончателния вид на документа към момента може да се промени, показват от The Guardian. Но планът демонстрира, че Европейската комисия не е получила задоволителна поддръжка от страните-членки на Европейски Съюз, с цел да вкара " таван " на цените на съветския газ, настояват публицисти от изданието. В същото време самата Европейска комисия счита новия вид за битка с енергийната рецесия за желан.

Срещу препоръчаната мярка за ограничение на цените на съветския газ са се оповестили огромни купувачи на газ от Русия като Унгария, Словакия и Австрия. Техните държавни управления са изразили опасения, че в случай че бъде натрапен " таван " на цените, Кремъл изцяло ще спре доставките на природен газ, тласкайки стопанските системи им към криза. Руският президент Владимир Путин по-рано предизвести за сходен " ответен удар ".

В същото време към дузина страни, в това число Франция и Полша, са се изказали в интерес на определянето на горна граница на цените на целия вносен газ, като съгласно тях, сходен ход е по-добрият метод за ограничение на нарастването на цената на електрическата енергия. Нидерландия и Дания, от своя страна, са внимателни по отношение на всевъзможни ценови тавани, а Германия се притеснява, че тази мярка ще провокира несъгласия в Европейски Съюз.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР