Според доклад, публикуван днес от няколко международни организации, цели 675

...
Според доклад, публикуван днес от няколко международни организации, цели 675
Коментари Харесай

Доклад: 675 милиона души по света нямат електричество

Според отчет, оповестен през днешния ден от няколко интернационалните организации, цели 675 милиона души по света към момента нямат достъп до електричество, основно в Африка на юг от Сахара.


Според отчета на Международната организация по енергетика (МАЕ), Международната организация за възобновима сила (IRENA), Статистическия отдел на Организация на обединените нации, Световната банка и Световната здравна организация, макар забележителните старания и прочут прогрес, светът продължава да се сблъсква с трагична разлика в достъпа до сила.

В отчета се предизвестява, че светът продължава да не е на път да обезпечи чист и наличен достъп до сила за всички до 2030 година - една от така наречен цели за стабилно развиване, сложени от всички страни от Организация на обединените нации през 2015 година

„ В последно време в света се следи закъснение на световния ритъм на електрификация ", съобщи вицепрезидентът на Световната банка по инфраструктурата Гуанджъ Чен в взаимно изказване.

Въпреки че броят на хората, живеещи без електричество, е намалял на половина през последното десетилетие, от 1,1 милиарда през 2010 година, през 2021 година 675 млн. души към момента живеят без него, се споделя в отчета. Около 80% от тях живеят в Африка на юг от Сахара, където дефицитът на достъп до електрическа енергия е останал съвсем неизменен от 2010 година насам.

В отчета се акцентира напредъкът в други области, по-специално нарасналата степен на потребление на възобновими енергийни източници в енергийния бранш, само че се предизвестява, че този прогрес е " непълен " за реализиране на задачите, избрани от Организация на обединените нации.

" Въпреки че преходът към чиста сила се реализира по-бързо, в сравнение с мнозина считат, към момента е належащо да се свърши доста работа, с цел да се обезпечи резистентен, сигурен и наличен достъп до модерни енергийни услуги за милиардите хора, които живеят без тях ", съобщи Фатих Бирол, изпълнителен шеф на МАЕ.

Позовавайки се на данни на IRENA, отчетът също по този начин предизвестява, че обществените финансови потоци в поддръжка на чистата сила в по-бедните страни са намалели още преди да се появи пандемията от Ковид.

В отчета се установи също по този начин, че актуалните възходящи равнища на дълга и повишаващите се цени на силата утежняват вероятностите за реализиране на задачата за обезпечаване на повсеместен достъп до чисти способи за готвене и електричество през идващите седем години.

Настоящите прогнози демонстрират, че в случай че не се усилят в допълнение напъните, през 2030 година светът ще има 1,9 милиарда души, които към момента нямат достъп до чисти способи за готвене, и 660 милиона души, които нямат достъп до електричество. Това би било неприятна вест за международното опазване на здравето. По данни на СЗО всяка година 3,2 млн. души умират от болести, породени от потреблението на замърсяващи горива и технологии.

" Трябва да защитим идващото потомство, като действаме в този момент ", съобщи в изказването си ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. " Чистите технологии за готвене в домовете и надеждното електричество в здравните заведения могат да изиграят решаваща роля в опазването на здравето на най-уязвимото ни население. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР