Според доклад на ООН от януари 2020 г. до май

...
Според доклад на ООН от януари 2020 г. до май
Коментари Харесай

ООН съобщи за смъртта на почти 2000 деца, вербувани от хутите за 15 месеца за войната в Йемен

Според отчет на Организация на обединените нации от януари 2020 година до май 2021 година в Йемен са били убити към 2000 малолетни на възраст от 10 до 17 години, вербувани от бунтовници от придвижването Ансар Аллах. Според специалисти бойците интензивно са присъединили деца във военни интервенции в провинциите Сана, Ходейда, Амран, Дамар, Хаджа, Саада и Ибб, където са маркирани забележителен брой убити.

В отчета се споделя, че през 2020 година са регистрирани 1406 такива случая, други 562 – през първите пет месеца на 2021 година

В същото време в страната към момента се организират курсове за бойна подготовка за младежи. Бунтовниците интензивно употребяват учебни заведения и джамии, с цел да насаждат своята идеология на малолетните, насърчавайки ги да се включат във въоръжена битка.

Занятията се организират в по-малки възрастови групи. Например седемгодишните деца се образоват по какъв начин да почистват оръжия, както и по какъв начин да работят при положение на въздушна опасност.



Експертите на Организация на обединените нации са документирали минимум 10 случая, при които малолетни лица са били отвеждани на фронта под претекст, че ги изпращат в някакъв клас по изкуство.

Освен това проиранските бойци оказват напън върху фамилиите да трансферират децата си в редиците на бойците. По-специално, бяха маркирани девет случая, когато бунтовниците отхвърлиха да дават филантропична помощ на тези, чиито дребни синове не се причислиха към редиците на хутите.

Възможно е заради сериозните загуби на бойци на фронта интензивността на привличане на младежи към военни интервенции да се усили. Миналата есен офанзивата на хутите беше спряна покрай град Мариб и след прехвърлянето на спомагателни проправителствени елементи тук, проиранските бойци минаха в защита.

Впоследствие армията на публично приетото държавно управление, с поддръжката на Военновъздушни сили на арабската коалиция, минава към дейни интервенции и стартира да освобождава изгубените по-рано територии. В същото време броят на въздушните удари се усилва доста, което усилва броя на жертвите както измежду бунтовниците, по този начин и измежду цивилните.

Войната в Йемен продължава от 2014 година, когато подкрепяните от Иран хуси превзеха столицата на страната Сана. Продължителните военни дейности доведоха до тежка филантропична злополука, а изпращането на интернационална помощ в доста райони е на практика невероятно заради дейните сражения и нежеланието на воюващите страни даже да се съгласят на краткосрочни примирия.

Организация на обединените нации пресмята, че войната директно или индиректно е довела до гибелта на няколкостотин хиляди цивилни, а милиони са на ръба на гладната гибел. Повече от 80% от популацията на страната е директно подвластно от доставките на храна и здравна помощ от интернационалните организации.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР