Според доклад на Freedom House, публикуван в сряда, свободата в

...
Според доклад на Freedom House, публикуван в сряда, свободата в
Коментари Харесай

Ситуацията е особено тревожна Свобода на словото в онлайн пространството

С подред отчет на Freedom House, оповестен в сряда, свободата в онлайн пространството в международен мащаб е намаляла за 14-та поредна година.  

Ситуацията е изключително тревожна, като се има поради, че в 41 от оценените страни тази година се организираха или ще се проведат избори, а специалистите акцентират, че свободата в интернет пространството е от решаващо значение за добре функциониращата народна власт.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Вероника Балдерас в своя репортаж. 

От блокирането на уеб страници до ограничението на платформите на обществените медии и задържането на онлайн деятели... свободата на словото в интернет е в заплаха. Това сочи най-новата оценка на 72 страни, осъществена от правозащитната организация Freedom House. 

„ Разгледахме съответно 41 страни по света, в които се организира някаква форма на общонационални избори. Видяхме, че генеративните принадлежности на изкуствения разсъдък се употребяват все по-често от партиите и претендентите, с цел да основават привлекателни мемета, да се подиграват с политическите съперници и да доближават до по-разнообразна публика “, изяснява Киан Вестейсон от организацията. 

Това може да подкопае доверието в демокрацията и да заблуди гласоподавателите, добавя той.  

По-рано тази година се появиха дийпфейк видеа на претендентите за президент на Индонезия. 

Индонезия не се подрежда на последно място в тазгодишния отчет на Freedom House. 

Управляващата Китайска комунистическа партия систематично потиска онлайн несъгласието. Тази година не е единствената страна, която е с изключително-лоша  свобода в онлайн пространството. 

Докладът дава данни и за някои позитивни статистики.  

Гражданското общество в Замбия да вземем за пример съумя да се опълчи на цифровите ограничавания, а Чили показва необикновено мощни гаранции за правата на индивида онлайн, се споделя в отчета.  

В онлайн пространството в Съединени американски щати се популяризира подвеждаща информация както от локални, по този начин и от задгранични участници, споделя Вестейсон във връзка изборите в Америка.  

Като притеглят вниманието към положението на цифровите свободи по света, откривателите се надяват политиците и частният бранш да разработят способи да се опълчват на упадъка и да утвърдят правото на хората на свободен достъп до интернет. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР