Според директора на молдовската Служба за информация и сигурност Александър

...
Според директора на молдовската Служба за информация и сигурност Александър
Коментари Харесай

Спецслужбите в Молдова: Москва планира да пробие коридор към Приднестровието през 2023 г.

Според шефа на молдовската Служба за информация и сигурност Александър Мустяце съветските войски възнамеряват нахлуване към вътрешните граници на Молдова, с цел да анексират Приднестровието. " Въпросът не е дали Руската федерация ще извърши атака на молдовска територия, а по кое време ще се случи това: при започване на годината, през януари, февруари или по-късно, през март-април ", сподели той по телевизия TVR.

По-късно молдовската спецслужба посочи, че Мустяце не е имал поради съветско нахлуване против Молдова, а следващ опит за създаване на " сухопътен кулоар " към Приднестровието през Украйна.

По-рано молдовският политик Илан Шор, който се укрива в Израел, изрече съмнение, че Русия " в никакъв случай не е крила и към момента не крие, че крайната й цел е да сътвори по този начин наречената Новоросия с изход до Приднестровието ".

На 1 март на съвещание на Съвета за сигурност на Беларус Александър Лукашенко показа карта на бойните дейности в Украйна, като една от стрелките на нея водеше от Одеска област към Приднестровието. Ден по-късно посланикът на Беларус в Молдова се извини за това, като го изясни на небрежността на чиновниците на Министерството на защитата.

Приднестровието е сепаратистки район в Молдова, който в действителност не е под контрола на Кишинев от 1992 година насам. Повече от 20 години Русия държи на тази територия контингент от към 1700 военни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР