Според депутата Настимир Ананиев не трябва да се говори за

...
Според депутата Настимир Ананиев не трябва да се говори за
Коментари Харесай

Очаква се поскъпване на горивата през новата седмица

Според депутата Настимир Ананиев не би трябвало да се приказва за увеличение, а за понижаване на цените.

 

Цените на горивата обичайно в навечерието на празниците потеглят нагоре. Ново повишаване се чака през идващите дни. Прогнозата е на Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива.

За литър бензин А95, преди година по това време, сме плащали приблизително по 2 лв. и 10 стотинки, за дизел 2,09 лева, а за газ 1,10 лева

Средната цена на литър бензин А95 тази седмица е 2 лева и 95 стотинки, на дизела е 3 лева и 9 стотинки, а литър газ коства 1,60 лева

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива чакат през идващите дни да има ново нарастване.

" Ако се задържи наклонността от последните два-три дни, цените няма да бъдат надолу. Очаква се леко покачване. По простата причина, че фючърсите за дизел и бензин скочиха на интернационалните пазари. Това няма да се отрази незабавно на колонките, само че, в случай че се задържи по този начин, след седмица може да има леко увеличение с към една, две, три стотинки дневно ", съобщи Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Българска национална телевизия: Точно около Великден?

" За страдание в действителност уцелваме отново празниците, само че виновността в действителност не е в играчите на пазара. Международната обстановка е доста непредсказуема. Преди празниците няма да забележим цена над 3,15. Това е персонално мое мнение ", добави Димитър Хаджидимитров.

" От предходната година до в този момент имаме почти 40% нарастване на бензина и дизела, сходно нарастване ще се окаже отрицателно за развиването на българската стопанска система ", добави икономистът Румен Гълъбинов.

От Българската петролна и газова асоциация не чакат сериозна смяна в цените около празниците и прецизират, че шоково повишаване може да има единствено, в случай че бъде наложено ембарго върху вноса на съветски нефт. Но и тогава не се чака цените да стигнат 4 лв. за литър.

" Това няма да бъде единствено проблем на България, а на целия Европейски съюз, в случай че се наложи такова ембарго. Това може да докара до шоково повишаване на цените на горивата в страната. Съвсем грубите калкулации демонстрират към 50-60 стотинки на литър за дизеловото гориво. Горе-долу толкоз и за бензина. Над сегашната цена ", съобщи Светослав Бенчев, основен правист на Българската петролна и газова асоциация.

" За мен сякаш има някакъв картел и е доста значимо да забележим къде е Комисия за защита на конкуренцията, вършат ли някакви инспекции в тази посока, защото на интернационалните тържища паднаха цените, тук няма никакво отражение, което значи, че сега огромните играчи вършат огромен марж ", разяснява Настимир Ананиев.

От Комисията за защита на конкуренцията отхвърлиха коментар по тематиката и обясниха, че вършат инспекции.

" Нищо не се чува - какво се случва с тези инспекции. За мен те не си правят работата и този орган би трябвало да бъде заменен, тъй като, поради инфлацията, има доста спекулации, благоприятни условия за картели, само че те са доста пасивни, най-малко по моя позиция. Аз не виждам никаква интензивност от тяхна страна ", разясни Настимир Ананиев.

А от огромните бензиностанции отхвърлиха обвиняванията за картел.

" До момента Комисия за защита на конкуренцията не е разкрила нищо, тъй като нищо и няма. Картел в България в никакъв случай не е имало и няма да има. Нека не бъркаме облага с марж. Маржът не служи единствено за облага, маржът сред цената на едро и цената на дребно в действителност е това, с което всеки търговец покрива своите разноски. Те не са по никакъв начин малко ", сподели Светослав Бенчев, основен правист на Българската петролна и газова асоциация.

Според Настимир Ананиев обаче доказателство за огромна облага е, че някои дребни бензиностанции продават горивата с 20 стотинки по-евтино от огромните.

Българска национална телевизия: Защо огромните бензиностанции не понижават с тези 20 стотинки и държат?

" Ние правихме едни калкулации, не мога да настоявам за огромна акуратност в това, само че изчисляваме, че сега би трябвало да имат облага към 35 стотинки. Според мен цените би трябвало да паднат с най-малко 20 стотинки към този миг - и за дизела, и за бензина. Те сега вършат свръхпечалба ", съобщи Настимир Ананиев.

От Българската петролна и газова асоциация обясниха разликата по този начин: " Всеки има опция да продава продуктите на каквото си цена реши. Съответно, когато има опция, да предлага на по-ниска цена. По по-малките обекти цената е по-ниска, тъй като те имат доста по-малко разноски. В една дребна бензиностанция има един касиер, от време на време работи даже притежателят на обекта. Докато в огромните вериги има личен състав, магазини, това са доста по-сериозни разноски както за хора, по този начин и за електричество и за всевъзможни други консумативи. В този смисъл нашите разноски, имам поради на по-големите вериги, са по-значителни, в сравнение с по-малките обекти и надлежно надценката е малко по-голяма ", съобщи Светослав Бенчев, основен правист на Българската петролна и газова асоциация.

По думите му действителната облага на всяка една компания е 3, три и половина стотинки на литър, като облагата варира сред един и един и половина % от това, което виждаме на колонките за литър гориво.

От дребните бензиностанции изясняват, че тези, които продават с 20 стотинки по-евтино, скоро няма да могат да си го разрешат.

" Част от дребните бензиностанции, които разчитат на някакъв оборот единствено и единствено да си поддържат клиентелата. Пример Ви давам, разликата в бензина, която Вие казвате, че е 20 стотинки, тези сътрудници, които продават на ниската цена я продават през 3-4 стотинки марж, което е безумство. Те не могат да си разрешат разноските за осигуровки и заплати. Оттук натам за какво го вършат и какъв брой дълго ще го вършат, това си е техен проблем. Но, в случай че продължава повече от 3-4 месеца това, това значи, че има нещо неточно в обекта, който предлага тази цена и би трябвало органите да се задействат и да ревизират за какво този човек продава през 3-4% надценка толкоз дълго време. Тази бензиностанция продава през 12 стотинки надценка, което е рационално в дадената обстановка. Временно, да. Нормално би трябвало да се продават горивата - през 14, 15, 16 стотинки надценка и то без Данък добавена стойност, което ще рече към 20 стотинки, с цел да може да се покрият разноските на един обект. И има облага за изтребване на инвестицията ", съобщи Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Българска национална телевизия: А тези, които продават на 2,99 лева или 3 лева - какъв брой им е облагата?

" Около 24-25 стотинки, само че те не продават доста, повярвайте ми. Няма толкоз огромни продажби ", добави Димитър Хаджидимитров.

Българска национална телевизия: Цените не са се променяли през последните седмици. Движение на интернационалните пазари обаче имаше надолу. Защо в този момент, когато ще има нагоре, се чака да се вдигнат, а преди този момент не са се намалили?

" Много дълго време всички от сектора работихме на 4-5 стотинки облага, което е безумство. Няма по какъв начин да се оцелее при 4-5 стотинки облага. Умишлено всички задържахме цената под 3 лв., с цел да не се минава този психически предел ", добави Димитър Хаджидимитров.

Справка на Асоциацията на търговците демонстрира, че през последните три седмици потреблението е намаляло с близо 30%. А клиенти споделят, че, с цел да пътуват с колите си, свиват други разноски.

" Налага се от храна да спестявам, от всичко. Защото пътувам. Работя чак в Банкя. Всеки ден пътувам по 30 километра, ето бензинът - 3 лв., а беше 1,60 предходната година. Разликата е доста огромна ", споделя Живко Георгиев. На месец той заплаща за гориво 200-250 лв., тъй като другояче не може да работи и пътува.

За да не се подвигат цените за клиентите, търговците на горива оферират да се понижи данъкът върху добавената стойност.

" Ако страната си е заложила 40 стотинки да прибира Данък добавена стойност за литър, когато доближи 50 или 55 стотинки, може да се понижи Данък добавена стойност с 5%, с цел да може тази разлика да остава в жителите. Това са още към 25 стотинки, може да се запазят цените, в случай че би трябвало да продаваме на 3,50, с цел да може да продаваме на 3,20 ", съобщи Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

" На тези по-високи цени би следвало понижението в Данък добавена стойност да не окаже огромно въздействие на приходната част на бюджета. Въпрос на сметки е и на доказване, че даже и понижено Данък добавена стойност няма да докара до това да пострада бюджетът, а ще е в интерес на потребителите и търговците. Едно понижение в Данък добавена стойност от 5% не би следвало да повлияе съдбовно на приходите, даже и на 10. При едно положително изчисление ", добави икономистът Румен Гълъбинов.

" Обсъждали сме и с сътрудници вероятно дали може да се смъкна Данък добавена стойност на хранителни артикули, само че за горивата не сме обсъждали ", добави Настимир Ананиев.

В Народното събрание беше разискван акцизът на горивата. Преди седмица България е предложила понижение на минималната ставка на половина. Предложението се проучва от финансовите министри на Европейския съюз.

" Ние сега сме на най-ниската ставка допустима. Трябва деругация, която към този миг не я виждам да може да стане. За мен персонално би трябвало да се мислят ограничения, които крайният консуматор да ги види и да ги усети. Защото ще се подкрепи бизнесът, само че ние желаеме в действителност да подадем ръка на крайния консуматор. На всички български жители ", съобщи Настимир Ананиев.

Българска национална телевизия: Какви ограничения се обмислят?

" Засега ще ги запазя в загадка, скоро ще бъдат оповестени. Едно от нещата, знаете в Европейски Съюз не на всички места, само че доста от страните дават финансов тласък, с цел да си закупиш електрически автомобил, който е много безценен ", сподели още Настимир Ананиев.

" Горивото ще поевтинее, в случай че и суровият нефт поевтинее ", предвижда Светослав Бенчев, основен правист на Българската петролна и газова асоциация.

Клиенти споделят, че ще продължат да зареждат дребни количества, с очакване на идващия ден цените да са по-ниски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР