Според Департамента за населението към ООН пък най-оптимистичната прогноза е,

...
Според Департамента за населението към ООН пък най-оптимистичната прогноза е,
Коментари Харесай

Най-песмистичната прогноза на ООН: Стапяме се до 2 милиона души до 2100 г.

Според Департамента за популацията към Организация на обединените нации пък най-оптимистичната прогноза е, че през 2100 година светът ще наброява близо 12,3 милиарда души.

Тогава в България се чака популацията да бъде едвам 2 милиона . Ще има и прекалено много младежи от Азия и Африка, които ще търсят прехранване в Европа и ще заплашват районната ни сигурност.

Три са разновидностите за прогноза на международното население на най-авторитетната институция в тази сфера - Департаментът за популацията към Организация на обединените нации.

Първата е най-оптимистична. Според нея към 2100 година популацията на света ще е 12,3 млд и ще продължи да пораства. 

" То ще бъде съсредоточено главно в Азия, Централна Азия, Близкия Изток и в Африка. И в тези два района ще има доста младо население, аз се колебая дали международната иконономика ще може да сътвори толкоз доста работни места, с цел да намерят реализация ", счита доцент Спас Ташев, шеф на Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

" Ще се сътвори още по-силен миграционен напън, от който и сега страда Европа ", споделя още доцент Ташев.

Според междинната прогноза към 2080 година международното население ще е 10,4 млд., след което ще се задържи и ще стартира леко да понижава като към 2100 година международната популация ще бъде от 10,3 млд. души. 

При песимистичния вид популацията на света към 2070 година ще бъде 9,7 милиарда, а към 2100 - 9,1 милиарда или ще намалее. 

" Винаги се работи с три разновидността на прогноза предвид на това по какъв начин ще се развиват икономическите процеси ", изясни доцент Спас Ташев, шеф на Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

При България обаче и при трите разновидността прогнозите са за понижаване на популацията. 

При оптимистичния - през 2100 година ще сме 4 млн. души, при междинния - 2,9 млн. и при песимистичния - 2 млн. Според Националния статистически институт обаче последната цифра е 4,6 млн.

" Към момента ми е мъчно да кажа кои от двете прогнози са по-реалистични, само че считам, че истината е някъде по средата. В международен мащаб не познават в елементи демографските процеси, до момента в който ние познаваме по-добре нашето демографско развиване, отчитаме динамичността на измененията и в случай че би трябвало да бъдем справедливи - има лъчи на вяра в демографските процеси ", разяснява още доцент Ташев.

През 1997 година една българска майка е раждала приблизително 1,12 деца. Сега този индикатор е 1,8. Ако стигнем 2,1 деца ще имаме просто възпроизводство на популацията . Така че ни трябват единствено още 0,3 пункта за позитивно демографско развиване .

Предстоят обаче и провокации - България е в най-старата миграционна система - Евросредиземноморската и ще имаме талази от мигранти от Субсахарска Африка.  " Те са близо до нас, дели ни единствено Средиземно море, тъй че би трябвало да сме подготвени и за сходен тип миграционни закани. Европа би трябвало да си даде сметка, че растежът на популацията в прилежащите райони няма по какъв начин да не се отрази на нашата районна сигурност ", безапелационен е доцент Ташев.

Доцентът счита, че демографският проблем у нас се корени във постоянно пожелателните тактики и неналичието на последователност. И че от нашата демографска политика отсега нататък ще зависи какъв брой тъкмо ще бъде след 80 години - два или четири милиона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР