Според Деница Сачева механичното увеличаване на минималната работна заплата ще

...
Според Деница Сачева механичното увеличаване на минималната работна заплата ще
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат повишаване на минималната работна заплата на 850 лева

Според Деница Сачева механичното увеличение на минималната работна заплата ще докара до увеличение на цените в България

Още при започване на пленарното съвещание депутатите започнаха да преглеждат законопроекта, импортиран от Българска социалистическа партия за увеличение на минималната работна заплата, съобщи БГНЕС.

" Проблемът, който имаме, се споделя служебно държавно управление. По време на консултациите с президента получихме увещание, че той ще извика министър ръководителя и министъра на финансите и ще разпореди с разпореждане на Министерски съвет да се усили минималната работна заплата. Нищо сходно не се случи. Днес сме изправени пред следната обстановка - имаме импортиран закон за удължение на закона за бюджета за 2022 година, в който няма и една стотинка за увеличени на МРЗ. Днес върху нас пада отговорността да поправяме държанието на служебния кабинет, който замрази приходите на българските жители в най-тежките месеци и в най-големите рецесии ", сподели водачът на БСПКорнелия Нинова. Тя акцентира, че им е омръзнало депутатите, партиите и Народното събрание да е отговорен. " Нека да се знае кой е виновен за това положение. Нека всеки да си понесе отговорността ", прикани Нинова и акцентира, че в този момент е моментът да опровергаят изказванията, че Народното събрание се занимава с маловажни тематики, и прикани да се обединят зад предлагането на Българска социалистическа партия, с цел да се помогне на над половин милион български жители.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков сподели, че има вяра, че най-сетне са стигнали до значимите проблеми на българското общество. " Ние ясно казахме, без значение кой предлага смислените оферти за България, ние няма да се опитваме тези оферти да ги присвоим, в противен случай тези оферти ще ги подкрепим без значение кой ги предлага. ", означи той. Петков сподели, че подкрепяйки предлагането на Българска социалистическа партия се отваря опцията сред първо и второ четене да се направи спомагателна корекция, която да каже, че минималната работна заплата би трябвало да стане 50% от междинната работна заплата в частния бранш за последните 6 месеца.

Деница Сачева от ГЕРБ изясни, че със законопроекта на Българска социалистическа партия " ние не подвигаме минималната работната заплата, а дефинираме дълготраен механизъм за това по какъв начин да се дефинира минималната работна заплата оттук насетне ". Тя акцентира, че с механичното увеличение на минималната работна заплата толкоз по-висока ще стане и междинната работна заплата, и това ще докара до увеличение на цените в България. " ГЕРБ ще поддържа законопроекта с ясното схващане, че ние би трябвало да дадем нашия политически знак за това, че сме за увеличение на приходите на българските жители. Апелирам към това да бъдат направени направени нужните разбори и оценка на влияние сред първо и второ четене и срокът за предоставяне на предложенията да бъде 14 дни, като ние също ще имаме наши оферти да подобрим оферти от левицата законопроект ", сподели още тя.

Георги Георгиев от " Възраждане " акцентира, че от партията неведнъж са казвали, че би трябвало да има механизъм за увеличението на минималната работна заплата, с цел да има предвидимост за бизнеса и за работещите. " Поддържаме сходни дейности за увеличение на минималната работна заплата и изрично заставаме зад законопроекта на Българска социалистическа партия като припознаваме тяхното предложение ", уточни той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР