Според данните на Стокхолмският институт по проблемите на мира, няколко

...
Според данните на Стокхолмският институт по проблемите на мира, няколко
Коментари Харесай

Кой кой е на световния оръжеен пазар

Според данните на Стокхолмският институт по проблемите на мира, няколко страни владеят лъвския къс от търговията с оръжия. Това са Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия, Франция и Германия.

Лидерите обезпечават над 90% от продажбите в света, като делът на щатите е максимален, а Русия и Китай се борят с изменчив триумф за второто място. Освен водачите обаче, за които е писано много, има и още няколко страни, които усилват своя дял на пазара на оръжия и съумяват да пробият на някои районни пазари, както и в обособени пазарни сегменти.

Холандия, Белгия, Испания и Италия също играят основна роля в този бизнес. Те обаче са мощни на обособени районни пазари, както и в обособени сегменти на пазара. Така да вземем за пример именитата белгийска пушка FN FAL, която има повече от 80-годишна история, продължава да е на въоръжение в 90 страни по света и се създава и в този момент.

Италия подвигна продажбите си на оръжие през предходната година до 14.63 милиарда евро с помощта на изтребителя от четвърто потомство Eurofighter Typhoon. Силно се показва и Израел, който има постоянни позиции на пазарите в Югоизточна Азия.

Тел Авив изнася най-много усъвършенствани и безпилотни апарати. В изгода на израелската военна техника е и инспекцията й в действителни сражения от години в местни спорове в района на Близкия Изток.

Особено място на оръжейните пазари в света заема Китай. Допреди 7-8 години страната бе покупател на военна техника, само че по-късно се трансформира в чист експортьор на оръжие. Нейните съществени пазари са в Африка и Пакистан в Азия. Повечето от водачите като Съединени американски щати и Русия избират да доставят оръжия на Индия, до момента в който Китай се е насочил към другата страна в тлеещия от години конфликт-Пакистан.

Сред главните оръжия, изнасяни от Китай са изтребителя Chengdu FC-1 Xiaolong, както и бойни кораби и танкове. Изнася се също и огромно количество стрелково оръжие, а от година точно Китай излезе втори в износа на муниции за това оръжие след Съединени американски щати, изпреварвайки Русия.

На този декор и България има собствен незначителен дял в оръжейната търговия. Но у нас заради мащабите, даже и експорт за стотина милиона евро раздвижва промишлеността и дава работа на стотици хора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР