Според данни на еколозите, въздухът в нашите домове е многократно

...
Според данни на еколозите, въздухът в нашите домове е многократно
Коментари Харесай

Екологичният ремонт: подбор на материалите

Според данни на еколозите, въздухът в нашите домове е неведнъж по-замърсен в сравнение с улицата. Една от главните аргументи за това са интериорните материали, в които се влагат токсични химикали. Основният ремонт е единственият метод да се отървем от тези източници на замърсяване и е напряко наложителен, в случай че чакаме дете. Но по какъв начин да разпознаем безвредните покрития, лакове и бои от тези, които тровят въздуха в нашия дом

Може да потребление:
(тези материали са естествени, само че с някои уговорки)

Паркет и дюшаме
Дървото е екологично чист материал. Но! Безспорните му качества могат да бъдат унищожени при лакирането. Евтините лакове съдържат синтетични разтворители като толуол и ксилол, които се отделят последователно в жилищното помещение и тровят въздуха.

Как да го избегнем: По-добре е да употребявате за покритие на паркета не лак, а масло или вакса. Те обезпечават добра отбрана на дървото, изцяло екологични са и на всичкото от горната страна не се драскат. Единственият им минус е, че би трябвало от време на време да се възобновяват, само че пък в този случай паркетът не се нуждае от циклене при ободряване Ако въпреки всичко държите на лака, най-малко използвайте подобен на водна основа (без синтетични разтворители).

Керамични плочки
От позиция на сигурността този материал е на практика съвършен. Но! Лепилото, с което се лепят плочките може да съдържа фенол и толуол. Затова наложително проверете състава на продукта.

Ако върху етикета са изписани някои от следните субстанции, то знайте, че те не са еко:

● Толуол, ксилол, ацетон – разтворители, които нервират лигавиците и кожата.
● Фолмалдехид и фенолформалдехид – мощно канцерогенно и токсични субстанции, които нервират очите, гърлото, бронхитите и намаляват имунитета.
● Фенол – отровените му пари нервират дихателните органи, провокират главоболие
● Бензен – провокира отмалялост и главоболие, а при по-дилго влияние поврежда кръвотворните органи.
● Диоксини – тези рискови канцерогенни, мутагенни, тератогеннни, ембриотоксични, водещи до неплодородие и срив на имунната система субстанции не се влагат в състава на материалите, само че се получават като странични артикули при производството. Източник на диоксин да вземем за пример са хлоросъдържащите пластмаси, като поливинилхлорида (PVC) – материал, които необятно се употребява в бита.

Хартиени тапети
Екологичните тапети би трябвало да са направени от естествени материали и да „ дишат ” – т.е. през тях въздухът свободно да циркулира, с цел да не разреши развиването плесени сред покритието и стената. На тези условия изцяло дават отговор най-евтините хартиени тапети, както и по-модерните, направени от бамбук, юта и лен.

Продължава: Екологичният ремонт: асортимент на материалите - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР