Според данни електрическите превозни средства представляват почти четири от всеки

...
Според данни електрическите превозни средства представляват почти четири от всеки
Коментари Харесай

Електромобилите са 80% от новите автомобили в Норвегия

Според данни електрическите транспортни средства съставляват съвсем четири от всеки пет регистрации на нови коли в Норвегия през предходната година, поставяйки нов връх.

Водени от американския авто производител Tesla, който оглави листата с 12,2% пазарен дял, през предходната година в скандинавската страна са продадени 138 265 нови електрически автомобила, което съставлява 79,3% от общите продажби на леки коли, се споделя в изказване на Норвежката пътна федерация (OFV).

По този метод Норвегия, която е по едно и също време огромен производител на петрол и газ, както и пионер в региона на колите с нулеви излъчвания, безапелационно усъвършенства предходния връх от 64,5 %, подложен през 2021 година

За съпоставяне, през първите девет месеца на 2022 година електрическите коли съставляват едвам 8,6 % от регистрациите на нови коли в Европейския съюз.

Само през декември електрическите автомобили са заели 82,8 % от продажбите, защото норвежките семейства бързат да ги купят преди влизането в действие на данъчната смяна през 2023 година

Целта на Норвегия е до 2025 година всички нови коли да бъдат с " нулеви излъчвания " - с други думи, електрически и водородни.

За да се насърчат продажбите, тези коли се употребяват от освобождение от налози, по-ниски такси за пътни такси и публични паркинги.

При тази възходяща известност и загубата на доходи за страната норвежките управляващи започнаха да анулират някои от преимуществата.

От 1 януари освобождението от Данък добавена стойност в размер на 25 % при закупуване на нови електрически автомобили се ползва единствено за първите 500 000 норвежки крони (около 50 500 долара) от цената.

Понастоящем към един от всеки пет автомобила по норвежките пътища е електрически. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР