Според будизма има 4 неща, за които не трябва да

...
Според будизма има 4 неща, за които не трябва да
Коментари Харесай

Нещата според будизма, за които никога да не говорим с останалите

Според будизма има 4 неща, за които не би трябвало да се приказва пред другите. Те се назовават четирите неподходящи дейности на речта. Тези правила са използвани за всеки, без значение от религиозната принадлежност и дали има вяра в будизма.

Първото е лъжата.

Буда е призовал човечеството да страни от лъжата. Говоренето на лъжи може да бъде доста нездравословно за живота на всеки, без значение от това каква неистина е изречена. Лъжата унищожава доверието. Също по този начин лъжата унищожава характера на този, който я изрича. В ежедневните взаимоотношения сред хората най-важният съставен елемент за щастлива връзка е доверието. Затова Буда е споделил да живеем живот с истина. Много е значимо да има такава бистрота и почтеност във връзките сред хората.

Второто е клеветата.

Тя основава спорове сред хората. Когато се изрича клюка, това няма положително отражение върху живота на говорещия. Също по този начин не се отразява добре върху връзките на другите хора. Затова Буда е споделил да не се изрича клюка, да не се раздират връзките сред хората с думи.

Третото са жестоките думи.

Всеки е бил обект на жестоки думи. Буда е споделил да не използваме думи, с цел да унижаваме някого, да не използваме думи от яд. Не би трябвало да упражняваме рецензия, да използваме груби избрания и да трансформираме думите си в средство за оскърбление.

Четвъртото са фриволните диалози.

 Будизъм

Под фриволни диалози се схваща говорене на безсмислени или безполезни неща. Важно е да знаем къде е ограничаването на речта ни. Трябва да слагаме такива граници. Нужно е да знаем къде речта ни става непродуктивна. Когато използваме думи по логичен метод, можем да създадем положителен живот и да предизвикаме положителни страсти или положителни усеща в живота на други хора.

Буда ни е споделил, че би трябвало да страним от тези четири неподходящи дейности на речта. Според него, думите, които изричаме, могат да основат положителна или отрицателна карма в нашия живот. Не би трябвало да подценяваме тази карма. Добре е да бъдем доста деликатни за нея. Намерението зад думите е в действителност значимо в нашия живот. Трябва да използваме думите си рационално, защото те могат да оставят огромен отпечатък в нашия живот, както и в живота на други хора.

Вижте още уроци от Буда.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР