Според бизнеса не е коректно минималната заплата да е 50%

...
Според бизнеса не е коректно минималната заплата да е 50%
Коментари Харесай

Бизнесът иска отмяна на допълнителното възнаграждение за стаж към заплатата

Според бизнеса не е правилно минималната заплата да е 50% от междинната за страната, тъй като междинната заплата е брутна, дружно с спомагателното заплащане за професионален опит и трудов стаж (така наречения “клас ”). А минималната заплата е без добавките за стаж. Това излиза наяве от публично мнение на АИКБ във връзка с формулата за установяване на минималната заплата.

Затова съгласно АИКБ един от разновидностите е да бъдат анулирани добавките за стаж. А другият вид е Национален статистически институт да афишира не междинна заплата, а друга големина, в която не са включени спомагателните хонорари за професионален опит и трудов стаж.

Според АИКБ по-добър вид за установяване на минималната заплата е 60% от медианната, а не 50% от междинната заплата. Причините за това са, че хората с доста високи приходи подвигат размера на междинната заплата. А също така с повишението на минималната заплата нараства и междинната.

Освен това съгласно бизнеса най-удачно е да бъдат договаряни минимални заплати по сектори. А минималната заплата за страната да бъде най-ниската, контрактувана за някой от браншовете.

Но съгласно Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, поради рекордната инфлация от 17,7% актуалната минимална заплата от 710 лева би трябвало да бъди нараснала най-малко със 120 лева.

 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР