Според бившия управител на Напоителни системи-Пловдив Петко Димов бедствието в

...
Според бившия управител на Напоителни системи-Пловдив Петко Димов бедствието в
Коментари Харесай

Бивш шеф на Напоителни системи-Пловдив посочи причината за бедствието в Карловско

Според някогашния шеф на " Напоителни системи-Пловдив " Петко Димов бедствието в обитаемоте места по поречието на река Стряма се дължи на некомпетентни и несъответстващи реакции от способените институции.

Според него е имало какво да се направи, с цел да не се стигне до злополучие в такива мащаби по поречието на река Стряма.

" Основният проблем на бранш " Води " постоянно е бил, че не работи като едно. По времето на моето ръководство най-големият проблем бяха еколозите и неправителствените организации, които не ни даваха да махаме дървета от реките. Дърветата нямат място в реките. В речните корита не би трябвало да има храстовидна и дървесна растителност, с цел да е съвършена проводимостта. ", заяви пред Българска национална телевизия Димов. 

Предупреждението за идно наводняване в село Трилистник идва 12 часа преди бедствието, съгласно някогашния шеф на " Напоителни системи-Пловдив " Петко Димов не са направени някои съществени дейности, които биха понижили мащаба на бедствието.

" На дигата на Трилистник, съгласно мен, трябваше да бъде струпана техника долу при завоя на реката, тъй като там постоянно става проблем и има причина реката да излезе над дигата и това да докара до нейното спиране. Аз знам, че тя не беше стартирана да се укрепва авансово, както и че е била прерязана, с цел да се сложат уреди за напояване на аграрни площи, което към този момент не ѝ дава никакъв късмет. Нагоре по поречието край залятото Войнягово не са вдигнати клапите на водохващането " Иван Вазово ", което е довело до в допълнение завиряване на реката и до наддаването на опцията на водата да се изтече надолу по коритото. Клапите са останали затворени, което е чудно за мен. "

" В дълготраен проект решенията са заложени в този план на " Напоителни системи " в проекта за възобновяване и резистентност, там е включено всички насипи на река Стряма да бъдат възобновени и рехабилитирани, също да бъде построен язовир " Падеш ", който да понижи стихийността на река Стряма, ще спре това пълноводие на реката в такива огромни обеди, реката го прави всяка пролет и всяка есен, само че в по-малки мащаби и това води до бързото разрушение на дигите. Бяха планувани 150 млн. лв., само че този план беше спрян ".

Бившият шеф на " Напоителни системи-Пловдив " Петко Димов: Основният проблем на бранш " Води " постоянно е бил, че не работи като едно
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР