Според бившия премиер Иван Костов е редно изборите да се

Според бившия премиер Иван Костов е редно изборите да се ...

Иван Костов: Изборите да се проведат след Великден.


Според бившия премиер Иван Костов е редно изборите да се проведат след Великден заради  рисковете от разпространението на коронавируса. Още по темата12 яну 2021 22:086412 яну 2021 11:0644211 яну 2021 20:23115

„Освен от риск от заразяване има и риск за самото политическо представителство, което ще се излъчи по време на изборите. Обявената епидемична обстановка ще затрудни предизборната кампания, особено за малките партии. Ако започне отново повишаване на случаите на заразяване, ще се въведат нови ограничения, а това ще направи невъзможен контактът на партиите с избирателите. От това само ГЕРБ ще спечелят. Равнопоставеността между партиите по време на кампанията може да се запази, ако спрем проправителствената медийна пропаганда“, коментира той пред БНР.

Според него при добро управление е възможно да се каже какъв е рискът, но такова няма.

По думите му властите трябва да имат готовност да създадат организация и при необходимост да наложат с една степен по-ограничен режим на извънредна епидемична обстановка.

„Вижда се, че за месец и половина този режим направи управляем риска за болничната система и намали силно смъртността. Това доказва, че властите имат средствата и начина да ограничат риска по време на избори, стига да започнат да го правят навреме. Рискът от заразяване ще бъде най-голям за членовете на изборните комисии. Той може да бъде елиминиран чрез тяхното масово ваксиниране. Гласуването в големи салони е уместно предложение. Основателен е аргументът за изтегляне на изборите след Великден“, посочи Костов.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg