Според бившия министър на провосъдието Крум Зарков кабинетът Денков в

...
Според бившия министър на провосъдието Крум Зарков кабинетът Денков в
Коментари Харесай

Зарков: Правителството остана заклещено в сглобката с мантрата само да не дойде Радев

Според някогашния министър на провосъдието Крум Зарков кабинетът " Денков " в първите си 100 дни е останал заклещен в сглобката, не е могъл да направи нищо значително и всичките му цели са се трансформирали в това да се оглеждат в президента.

" Идват 100 дни на постоянния кабинет. Няма доста какво да се регистрира за тези 100 дни. Струват ми се 100 дни, в които държавното управление остана заклещено в сглобката и не можа да направи нещо значително ", сподели Крум Зарков в предаването " Тази заран " на bTV.

" Всички цели на държавното управление се трансфораха в това да се оглеждат в президента. От началото те се събраха като непримиримите врагове, с цел да създадат нещо дружно - помощ за Украйна, конституцията, правосъдната промяна, а по-късно всичко това отстъпи на мантрата - " Ние не сме добре, единствено да не пристигна Румен Радев ". Президентът поредно извършва своята роля, която е на коректив на властта. Така са го правели и другите президенти преди него ", сподели той.

Зарков акцентира, че Радев не е отстъпил от своите позиции, нито по време на ГЕРБ, нито в този момент.

" Когато има вакуум или безредие, или когато властта не наподобява да е овладяла в задоволителна степен другите механизми, с които се противодейства, тогава се появяват процеси, които са подземни ", счита той.

" Обвинението в задкулисие бе нещо ужасно за политическата власт, само че три месеца по-късно сглобката е една естествена дума в политическия речник, а задкулисието е показано като добродетел ", уточни Зарков.

Той отрече 7000 души да са били уволнени от президента по време на служебната власт.

" Това не е правилно. Едни хора са пенсионирани, други са се преместили, трети сами са напуснали - да, има и уволнени по аргументи ", добави Зарков. Според него това са всички напуснали през целия интервал.

Той съобщи, че не желае да влиза в опозиционен звук, само че не може да не се споделя това, което се споделя.

Такава ненавист към всяка една сериозна мисъл, към президента, Зарков не помни. " Тези, които в този момент се сърдят на Радев, че подлага на критика държавното управление, доста му се радваха, когато подлагаше на критика държавните управления на Борисов ", подсети някогашният правосъден министър.

Зарков разяснява демонстрирания добър звук сред Денков и Радев в Деня на Съединението след напрежението сред двете институции, което се натрупа от месеци, което се ускори в последните седмици около промяната на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

" Академик Денков и президентът Румен Радев са виновни хора и когато би трябвало, ще си приказват. Фразата за менторите имаше своя подтекст - акад. Денков е министър председател в лимитирана обстановка и идва като министър председател от втора позиция в партията си, която не е първа политическа мощ. Освен това е и ротационен министър председател ", разяснява Зарков.

В събота президентът, запитан дали е допустимо доближаване сред него и кабинета съобщи, че " зависи по кое време министър-председателят ще се абстрахира от менторите си ". Запитан кои са те, президентът отвърна - " които са в записите ", визирайки оня запис от съвещание на " Продължаваме промяната ", в който приказват главно Кирил Петков и Асен Василев.  " Нямам ментори. И може би това е казусът на президента - че и той не ми е наставник ", отговори на собствен ред Денков.

По въпроса с Трети март Зарков счита, че не би трябвало да се сменя националният празник, а в случай че това се случва, да е след питане до народа.

 

Източници: бТВ, dnes.dir.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР