Според базираната в Катар телевизия операторът Самер Абу Дака е

...
Според базираната в Катар телевизия операторът Самер Абу Дака е
Коментари Харесай

Ал Джазира завежда дело за военни престъпления заради убийството на оператор в Газа

Според основаната в Катар телевизия операторът Самер Абу Дака е бил погубен в петък от удар на безпилотен аероплан, до момента в който е отразявал предходна бомбардировка на учебно заведение, употребявано като заслон за разселени хора в южната част на линията Газа.

Според " Ал Джазира " израелски дронове са изстреляли ракети по учебното заведение, вследствие на което Абу Дакка е получил съдбовни пострадвания.

Телевизията декларира, че е " основала взаимна работна група, която се състои от нейния интернационален юридически екип и интернационалните правни специалисти, които взаимно ще стартират процеса на сформиране на изчерпателно досие, което да бъде показано на прокурора на съда ", се споделя в изказване на " Ал Джазира ".

" Правното досие ще включва и повтарящи се офанзиви против екипите на мрежата, работещи и опериращи в окупираните палестински територии, както и случаи на подстрекаване против тях. "

Израелската войска съобщи в коментар за случая, че " в никакъв случай не е и няма да " нападна съзнателно публицисти. Тя обаче акцентира, че оставането в зона на дейни бойни дейности по време на спор " крие избрани опасности ", прибавя Българска телеграфна агенция.

Международният углавен съд към този момент организира следствие на всички хипотетични закононарушения под негова пълномощия, осъществени на палестинска територия и от палестинци на територията на Израел.

През 2021 година съдиите на МНС постановиха, че съдът има пълномощия, откакто палестинските управляващи се причислиха към съда през 2015 година и получиха статут на страна наблюдаващ на Организация на обединените нации.

Израел не признава юрисдикцията на МНС над палестинските територии и е имало случаи да отхвърля да сътрудничи на съда, напомня Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР