Според Българския патриарх Неофит Българската и Македонската църква биха имали

...
Според Българския патриарх Неофит Българската и Македонската църква биха имали
Коментари Харесай

Патриах Неофит се надява скоро македонската църква да бъде призната

Според Българския патриарх Неофит Българската и Македонската черква биха имали плодородно евхаристийно общение, което е мечтано от всички.Това се схваща от негово слово към към клира и миряните на Струмишка епархия в Република Македония.

Възстановяването на общението бе част от предлагането на македонската черква към българската, изпратено в писмо до Св. синод. В него се споделя, че в случай че общението бъде възобновено, македонската черква ще признае Българската православна черква като Майка Църква. Това ще значи, че българската черква ще признае македонската, която от основаването си през 1967 година не е приета от една от православните църкви.

В средата на ноември Св. Синод към Българската православна черква одобри да стартира диалози с представителите на 14 поместни православни църкви, преди да реши дали да я признае.

Днес Македонската православна черква – Охридска архиепископия, празнува паметта на св. Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици, като отбелязва и празника на града. По покана на Струмишкия митрополит Наум, българският патриарх Неофит е изпратил собствен представител - свещеник Сионий, който е свещеник на Троянския манастир.

" В този празничен ден нашите молебствия към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано царство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в мечтаното от всички единение и плодородно евхаристийно общение " се споделя в словото на българския патриарх, което свещеник Сионий е изчел пред македонските свещеници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР