Според археолозите хората са пускали бижута и керамика в специални

...
Според археолозите хората са пускали бижута и керамика в специални
Коментари Харесай

3000-годишен дървен кладенец на желанията е открит в Германия СНИМКИ

Според археолозите хората са пускали бижута и керамика в специфични източници на вода - сходно на това както през днешния ден се хвърлят монети в по този начин наречените кладенци на желанията, пише.

Територията на днешния град Гермеринг в Горна Бавария е била обитаема от дълго време. За това свидетелстват многочислени находки от праисторията и ранната история. От началото на 2021 година към тях бяха добавени доста нови: при започването на строителни работи бяха открити голям брой следи от селища от бронзовата ера до ранното средновековие на повърхност от към седем хектара.

Това включва останките от кладенци, употребявани от хора от разнообразни столетия за водоснабдяване. Но един от откритите на мястото е доста друг от останалите, съгласно Баварската държавна работа за запазване на забележителностите (BlfD).
Снимка: Marcus Guckenbiehl
Този дървен бунар е на повече от 3000 години и е бездънен към пет метра спрямо други кладенци.

„ Изключително рядко се среща бунар, който е толкоз добре непокътнат повече от 3000 години. Дървените му стени са изцяло непокътнати на дъното и към момента са отчасти мокри от подпочвените води. Това изяснява и положителното положение на находките от органични материали, които в този момент се учат по-подробно. Надяваме се, че това ще ни даде повече информация за ежедневния живот на заселниците от това време ", споделя Йохан Хаберстро, археолог в Баварската държавна работа за отбрана на паметниците.
 находки, бронзова ера, украшения  Снимка: Marcus Guckenbiehl
В това, което в миналото е било основата на кладенеца, екип от археолози откри 26 бронзови клипси за облекла, гривна, две железни спирали, вграден скотски зъб, кехлибарени мъниста и повече от 70 керамични съда. Археолозите означават, че сходни находки вършат този бунар фундаментално друг от другите на мястото на разкопките.

Тези скъпи предмети, нормално открити в погребенията от междинната бронзова ера, не са били предмети за ежедневна употреба (1800-1200 година прочие н. е.). И положението им демонстрира, че са деликатно спуснати във водата, а не изхвърлени.

„ И през днешния ден за доста хора чешмите и кладенците имат нещо магическо. Те хвърлят монети с вярата, че желанията им ще се осъществен. Не можем да си разбираем тъкмо от какви претекстове са се управлявали нашите предшественици преди 3000 години, поднасяйки бижута и други скъпи дарове. Но можем да предположим, че те са били предопределени като жертва за добра годишна продукция “, изяснява Матиас Пфейл от BlfD.
 находки, бронзова ера, украшения Снимка: Marcus Guckenbiehl
Може би отговорът се крие в необикновените характерности на кладенеца. Според откривателите дълбочината му е показателна за приложимост, когато равнището на подземните води е спаднало доста. От своя страна това значи, че през този интервал е имало продължителна суша и, несъмнено, неуспех на реколтата. Може би по тази причина хората са дарявали част от благосъстоянието си на боговете.

Тези разкопки са измежду най-големите в Бавария. През това време учените са документирали към 13 500 археологически находки, най-вече от бронзовата ера и ранното средновековие, някои от които сега се изследват и съхраняват в Баварската държавна работа за отбрана на паметниците.

Превод: GlasNews
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР