Според Андрей Гюров войната пречела за избора на гуверньорИТН, с

...
Според Андрей Гюров войната пречела за избора на гуверньорИТН, с
Коментари Харесай

Изборът на шеф на БНБ пропука коалицията

Според Андрей Гюров войната пречела за избора на гуверньор
Има Такъв Народ, с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане”, не разрешиха на “Промяната” да смени разпоредбите

Заговори се за ново болшинство в Народно събрание

Изборът на нов началник на Българска народна банка разкри съществени разломи в ръководещата коалиция. Повод за следващата препирня се оказа изборът на нов началник на Българска народна банка. “Продължаваме промяната” бяха “пропуснали” да включат в седмичния дневен ред на Народното събрание приемането на нови процедурни правила, с които да стартират и номинации за гуверньор. Предишната процедура за избор се провали, откакто не бе показана нито една номинация в деловодството на Народно събрание. Крайният период бе 8 март.

След пояснения и замяна на остри реплики в пленарна зала, депутатите от Има Такъв Народ, с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане” съумяха да вкарат точката за нови правила за избор на началник на Българска народна банка в дневния ред, без значение от съпротивата на депутатите от “Промяната”, който не се записаха и при започване на пленарния ден нямаше кворум в зала.

Последваха неуместни пояснения за какво би трябвало да се удължи срокът за номинации. Андрей Гюров от Политическа партия изясни, че войната, “промени целите на претендентите за тази позиция”. “Това е геополитическа обстановка, която не можеше да бъде предвидена”, стимулира се ръководителят на ПГ на “Продължаваме промяната” (ПП).

Гюров изиска задоволително време да минат полемиките за гуверньор на централната банка. Той предложи нови 20 дни да се обсъдят кандидатури.

“Точно по време на война би трябвало да има законен шеф на БНБ”, безапелационен бе Кирил Симео­нов от Има Такъв Народ. Той попита какво общо могат да имат бежанците с Българска народна банка, в случай че претендентът не е на фронта сега.
“Войната в Украйна не значи, че България би трябвало да стопира процедурите си”, разгласи и Александър Иванов от ГЕРБ.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи напомни, че е изминал мандатът и на двамата подуправители. Той настоя Политическа партия да кажат какво се е случило в границите на първия период. Цонев описа кулоарни пояснения за неуспеха на първите номинации, съгласно които на съдружен съвет сътрудниците се разбрали да повдигнат единна кандидатура за началник на Българска народна банка, тъй като другояче ръководещите щели да зависят от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Политическа партия упорствали те да посочат бъдещия началник на Българска народна банка, разчитали на Илиян Михов, който обаче предпочел да остане в Сингапур. След това решили да повдигнат Анна Райчева, която имала дълъг стаж в “Ситибанк”, а в следствие оповестила, че ще оглави някакъв хедж фонд. Райчева обаче се оказала единствено с бакалавърска степен и поради нея от Политическа партия поискали смяна в разпоредбите за избор на началник на Българска народна банка. Останалите сътрудници в обединението били безапелационни, че това не трябва да се случва. Затова при вчерашните разногласия в зала, от Политическа партия не посмяха да предложат и бакалавър да може да взе участие в процедура за началник на Българска народна банка.

След повече от два часа диспути, от Политическа партия предложиха 14 дни период за номинации, само че Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане” гласоподаваха срокът да е 7 дни, а в коридорите на Народното събрание незабавно се заприказва за ново болшинство на Народното събрание.
Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи: Цяла България знае кой е посъветвал Каримански да се откаже
Цяла България знае кой е посъветвал Любомир Каримански да се откаже от конкуренцията за Българска народна банка - олигархът Иво Прокопиев. Това съобщи от парламентарната естрада зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид по време на дебатите за процедурата по желание на шеф на централната банка.

Преди дни ръководителят на Бюджетната комисия в Народно събрание Любомир Каримански разкри в телевизионно изявление, че при него са ходили емисари да го поучават да не се кандидатира за гуверньор.

“Аз чаках, че ръководещите ще посочат кой диктува правилата”, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Тук има задоволително видни ръководители на ръководещата партия като Настимир Ананиев, който може да отговори на въпроса кой ви подреди да удължите периода на процедурата, кой отхвърли възможен претендент от присъединяване в тази процедура. Това Иво Прокопиев ли е”, попита Атанасова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР