Според анализ на различни проучвания, направен от IEEE Spectrum, преминаването

...
Според анализ на различни проучвания, направен от IEEE Spectrum, преминаването
Коментари Харесай

Проучване: лентовите устройства са по-евтини и вредят по-малко на околната среда

Според разбор на разнообразни изследвания, изработен от IEEE Spectrum, прекосяването от твърди дискове към лентови устройства може да спести съществени пари и да понижи въглеродните излъчвания.

Проучване на IDC от 2019 година демонстрира, че 60% от всички данни могат да се съхраняват на лентови устройства – те нормално се категоризират като студени данни. Само към 15% от тази информация обаче се съхранява по този метод.

В същото време потребността от предпазване на все по-бързо увеличаващите се данни бързо нараства. Проучванията демонстрират, че данните на държавните управления, откривателите и бизнеса, както и на потребителите на YouTube, TikTok и Instagram не престават да се съхраняват най-вече на твърди дискове.

При съхранението на данните от сходен вид се отделят 2,55 кг CO2 на терабайт годишно. Лентовите устройства създават по-малко от 0,07 кг CO2 на терабайт годишно. В същото време те устоят съвсем два пъти по-дълго – до 30 години.

Изследователите показват, че разноските за лентови системи за студено предпазване също са по-ниски. В отчета на IEEE се показва образец, при който център за данни би трябвало да съхранява 100 петабайта данни в продължение на 10 години. Използването на твърди дискове би генерирало 7,4 метрични тона електронни боклуци, само че технологията за предпазване на магнитни ленти може да понижи тази цифра над два пъти – до 3,6 метрични тона електронни боклуци.

Консултантът по предпазване на данни Брад Джоунс също цитира данните за общите разноски за придобиване като мотив в интерес на студеното предпазване върху лентови устройства. Той пресметна, че съхранението на 100 PB на хард дискове би коствало 17,7 млн. $ за 10 години. Преминаването към лентови устройства би понижило тези разноски до 9,5 милиона $.

Според Джоунс всичко това ще даде на лентовите устройства неоспоримо преимущество „ евентуално през идващото десетилетие “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР