Според Агенцията за енергийния пазар в Полша още в края

...
Според Агенцията за енергийния пазар в Полша още в края
Коментари Харесай

Бум на фотоволтаиците в Полша – 39 000 инсталации, 6.7 GW! Как е у нас?


Според Агенцията за енергийния пазар в Полша още в края на октомври 2021 година конфигурираната мощ на фотоволтаиците възлизаше на почти 6,7 GW.

Фотоволтаичният бранш към този момент генерира над 42 %. Броят на новите фотоволтаични съоръжения през октомври предходната година надвиши 39 хиляди, оповестява уебсайт agroplovdiv.bg цитирайки полското аграрното издание farmer.pl.

За илюстрация на продължаващия полски фотоволтаичен взрив през февруари 2021 година мощността надвиши 4 GW. Пазарът на консуматори също нараства динамично.

Въпреки забавянето в бранша на по-малките микроинсталации, фотоволтаиката ще продължи да се развива добре и през 2022 година може да доближи 9-10 GW, а до 2030 година даже 27 GW съгласно прогнозите на Института за възобновима сила. Възходящата наклонност на общия конфигуриран потенциал в Полша ще се поддържа посредством промени в структурата на новоизградените фотоволтаични системи.

Фотоволтаичните ферми ще играят все по-важна роля в полския фотоволтаичен микс вместо дребни и микроинсталации на производители. Прогнозата е, че при започване на 2023-2024 година инсталираният потенциал ще бъде еднакъв на потенциала на потребителите. Това ще бъде ускорено от измененията, въведени в Закона за ВЕИ през 2021 година

Тогава бе изменена дефиницията за дребна апаратура, която преди измененията включваше уреди с мощ от 50 до 500 kW.

След влизане в действие на изменението за дребни съоръжения се смятат тези с мощ по-голяма от 50 kW и не повече от 1 MW (Малка апаратура за възобновими енергийни източници е апаратура с възобновими енергийни източници с общ конфигуриран електрически потенциал над 50 kW и не повече от 1 MW, свързани към електрическата мрежа с номинално напрежение по-ниско от 110 kV или с смесен потенциал за произвеждане на топлота, по-голям от 150 kW и по-малък от 3 MW).

Влизането в действие на новите законови разпореждания от есента на 2021 година публично ще улесни построяването на фотоволтаични ферми с мощ до 1 MW и продажбата на създадената от тях сила. Това ще понижи разноските и ще усъвършенства продажбата на електрическа енергия от по-големи ВЕИ съоръжения и на фермерите, които решат да влагат в слънчева плантация през 2022 година

Ако фермерите имат земи с неприятно качество на почвата, която дава слаби доходи, разрешителният режим за изграждане на слънчев парк, който е покрай енергийна точка, е извънредно омекотен.

Измененият в края на 2021 година Закон за ВЕИ ще значи, че след въвеждането на нови регулации, т.е. от 1 април 2022 година, инвестицията във фотоволтаиците за дома ще се изплати след 16 години. За съпоставяне: в актуалната система за поддръжка инсталацията ще се изплати след 6,5 до 9,5 години.

Следователно новите консуматори, инвестиращи във фотоволтаици след 1 април 2022 година, би трябвало в началото да се сблъскат с даже двойно удължение на възвръщаемостта на инвестицията. Тази разлика е обвързвана с обстоятелството, че те ще продават остатъка от създадена сила на по-ниска цена и ще купуват на повече от два пъти пазарната цена на силата, като се вземат поради налозите и таксите и, несъмнено, разноските за разпространяване. Следователно измененият закон е неподходящ за развиването на потребителския бранш на полския фотоволтаичен пазар в кратковременен проект.

Инвестициите във фотоволтаиците на потребителите към момента ще бъдат печеливши, изключително заради възходящите цени на електрическата енергия, само че ще изискват по-големи разноски, да вземем за пример за закупуване на вместилище на сила (както физическо, по този начин и виртуално като услуга).

Фотоволтаичният взрив в Полша даде не на всички оптимистична информация. Операторите на мрежата имаха аргументи да се тормозят, защото не са подготвени да усвоят големи количества зелена сила за толкоз малко време.

Това докара до автоматизирано изключване на фотоволтаичните системи. Проблемът се задълбочава изключително през лятото.

Това събитие се трансформира и в съществена причина за въвеждането на нови регулации на системата за отстъпки при споразумяване на сила, получена от фотоволтаични съоръжения. Друг проблем, частично в следствие от гигантския взрив на фотоволтаичните съоръжения, е лимитираната наличност на съставените елементи на фотоволтаичните системи на пазара и оскъпяване на инсталацията.

Как е в България?

България е с съвсем 3 пъти по-малка територия от Полша, а популацията ни е близо 6 пъти по-рехаво.

Инвестиционните ограничения по ПРСР 2014-2020 година дадоха опция на претендентите да построяват съоръжения за възобновима сила, употребена за лични потребности, с мощ до 1 мегават. В ПРСР от предходния програмен интервал 2007-2013 нямаше ограничавания и много компании се възползваха да основат с европейски средства слънчеви паркове.

Големият скок на ВЕИ бе през 2013 година, след което цената на изкупуване на електрическата енергия бе понижена.

В Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата на България 2021 - 2030 година е посочено, че брутно създадената сила от фотоволтаици през 2021 година е 1 472 гигаватчаса от общо 8 981 GWh сила от ВЕИ. Това е 16,4% ток от фотоволтаици. Перспективата до 2030 година е създадената от слънце сила да стане 4 652 гигаватчаса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР