Според адвоката им - квалификацията олигарси“ е абсолютно неуместнаНиколай и

...
Според адвоката им - квалификацията олигарси“ е абсолютно неуместнаНиколай и
Коментари Харесай

Баневи заведоха иск срещу Гешев и заместниците му за 60 хил. лв. за нанесени морални щети

Според юриста им - квалификацията „ олигарси “ е безусловно неуместна
Николай и Евгения Баневи заведоха в Софийския градски съд иск за 60 000 лв. против основния прокурор Иван Гешев и управлението на прокуратурата.

Причината - претърпени от фамилията морални вреди от писмото, което основният прокурор и хората му изпратиха при започване на годината до всички европейски институции и посолства, написа

В писмото двамата бяха разказани като обвинени „ български жители, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи “ и „ известни олигарси “. За тях се посочваше, че „ са виновни за длъжностни присвоявания в изключително огромни размери, довели до банкрут на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 милиарда лева; данъчни закононарушения в изключително огромни размери и присъединяване в проведена незаконна група”.

В жалбата си до съда в този момент Баневи дефинират квалификациите за тях като погрешни, позорящи и увреждащи обществената им известност, персоналната чест и достолепието им.

Адвокат Михаил Екимджиев, който съставлява Баневи, написа, че със споменаването на имената им в отрицателен подтекст са нарушени техни права, предпазени от Конституцията, Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи и Наказателно-процесуален кодекс.

„ В обсъждания аспект е значимо да се означи, че Евгения и Николай Баневи в никакъв случай не са заемали управителни държавни или партийни длъжности. Поради това квалификацията им като „ олигарси “, предполагаща съчетаване на икономическа и политическа власт, е безусловно неуместна “, се споделя в жалбата.

Като настрана нарушаване е маркирано, че в писмото си прокуратурата написа, че Баневи са „ виновни “ за осъществени закононарушения, за които са подсъдими. В желае до съда се споделя, че определението „ виновни “ е употребявано като синоним на „ съпричастни “, „ свързани “ и „ отговорни “.

„ По-малко от 3 месеца след решението на Европейски съд по правата на човека, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи управителни длъжности в българската Прокуратура, заедно афишират пред 67 интернационалните организации и страни, че Баневи са „ … виновни за длъжностни присвоявания в изключително огромни размери, довели до банкрут на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 милиарда лева; данъчни закононарушения в изключително огромни размери и присъединяване в проведена незаконна група”, написа юрист Екимджиев.

Според него този откъс от писмото на прокуратурата е изключително мъчителен и фрустриращ за Баневи, тъй като тя може да ги упрекна за всичко, защото проверяващите не носят лична деликтна отговорност за непозволени обвинявания. Така Баневи били демонизирани посредством изказвания за недоказани обвинявания .

Баневи бяха арестувани преди към 3 години във Франция, откакто против тях бяха повдигнати обвинявания и бе издадена европейска заповед за арест.

Двамата бяха екстрадирани и отведени в български арест, до момента в който чакат внасянето на обвинителния акт в съда. Николай Банев беше пуснат под домакински арест 2 година и 7 м. след задържането в Ница, а брачната половинка му излезе на независимост по-рано.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР