Според 86% от българите са нужни законодателни промени, с които

...
Според 86% от българите са нужни законодателни промени, с които
Коментари Харесай

86% от българите искат по-големи наказания за пияните и дрогирани шофьори

Според 86% от българите са нужни законодателни промени, с които да се усили размерът на наказването при водачите, използвали алкохол и/или опиати.

Това сочат данни от изследване на " Тренд " по поръчка на вестник " 24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на шофирането в нетрезво положение. Интервюирани са 1005 пълнолетни посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет. Изследването е извършено в интервала сред 1 и 8 декември 2022 година

Според 94% от българите страната не се оправя съответно със случаите, в които водачи са използвали алкохол или опиати.
 Снимка 604830
Източник:

19% от интервюираните признават, че са се возили при водач използвал алкохол, като това е годно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от хората на възраст сред 18 и 39 години.

Свидетели са ставали пък 37% от респондентите по какъв начин техен непосредствен или прочут сяда зад кормилото под въздействието на алкохол или опиати. Това се е случвало по-често на мъжете (45%), както и на 50% от най-младите сред 18 и 29 години.

В нетрезво положение признават, че са карали 5% от българите, като най-често опрощение за това интервюираните показват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за малко разстояние. 35% пък споделят, че просто не карат.

Независимо от използваното количество алкохол, шофирането в сходно положение е рисковано съгласно 96% от респондентите. По отношение на ръководството на автомобил под въздействието на опиати 98% от българите регистрират като рисково, без значение от използвания тип и количество.

Участниците в изследването показват трите водещи фактора за пътни произшествия в страната, като 27% считат превишената скорост за причина, 24% отдават злополуките на шофиране под влияние на алкохол, а 17% на шофиране след приложимост на опиати.
 Снимка 604831
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР