Според 72% от гражданите на ЕС (57% от българите) страната

...
Според 72% от гражданите на ЕС (57% от българите) страната
Коментари Харесай

Повечето българи искат България да е част от Европейския съюз

Според 72% от жителите на Европейски Съюз (57% от българите) страната им печели от това, че е част от Общността. Според 61% в Европейски Съюз (48% у нас) участието в Европейски Съюз е нещо позитивно, 28% (38% в България) са неутрални по този въпрос, а 10% (12%) са с негативно мнение.

.

 

Проучването на Евробарометър на Европейския парламент от есента на 2023 година беше извършено от социологическа организация Verian сред 25 септември и 19 октомври 2023 година измежду 26 523 жители от всички 27 страни членки на Европейски Съюз под формата на изявленията лице в лице, допълнени с видео интервютата (CAVI) в Чехия, Дания, Финландия и Малта. Средните данни за Европейски Съюз са претеглени съгласно броя на популацията във всяка страна членка.

 

.

Представата за Европейски Съюз е позитивна за 45% от европейците (48% у нас), 38% (32% у нас) са с неутрална настройка, а 16% (19% в България) - с негативна.

 

В Европейски Съюз жителите, взели участие в допитването, слагат преди всичко измежду европейските полезности демокрацията (38%), на второ са отбраната на човешките права и свободата на словото (27%). У нас преди всичко е посочена свободата на придвижване (40%), на второ място е върховенството на закона (30%), а третото място е за съпричастността сред страните в Европейски Съюз (28%).

 

Според 70% от жителите на Европейски Съюз (61% у нас) дейностите на Европейски Съюз имат отражение върху всекидневието. Готовност да гласоподават на идните през юни следващата година избори за евродепутати показват 68% в Европейски Съюз (51% у нас), 14% (19% в България) не са решили, а 16% (30% у нас) споделят, че няма да гласоподават, демонстрира изследването.

.

 

Основните цели на Европейския парламент съгласно българските респонденти би трябвало да бъдат битката с бедността и общественото изключване (44%), поддръжката за стопанската система и основаването на нови работни места (39%), публичното здраве (35%), както и тематиките за демокрацията и върховенството на закона и бъдещето на Европа (и двете с 23%). Действията против изменението на климата са припознати от едвам 11% от интервюираните, а миграцията и убежището - от 9%.

 

С наближаването на европейските избори на 6-9 юни 2024 година множеството европейци (53%) желаят Европейският парламент да заема по-важна роля, като това е мнението в болшинството от 21 страни членки. Делът за България по този индикатор е 40%, като страната се подрежда до Словакия (39%) и Австрия (38%).

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР