Споразумението за името на Македония е пробив, каза бившият посланик

...
Споразумението за името на Македония е пробив, каза бившият посланик
Коментари Харесай

Бивш български дипломат: Споразумението за Македония може да реши много проблеми на Балканите

Споразумението за името на Македония е пробив, сподели някогашният дипломат на България в Албания и Косово Боби Бобев по Българска национална телевизия.

Според събеседника на медията съглашението, подписано от министър председателите на Гърция Алексис Ципрас и Македония Зоран Заев, може да реши доста проблеми на Балканите. "Това са разногласието сред Белград и Прищина за държавността на някогашната сръбска провинция Косово и неналичието на държавност в Босна и Херцеговина ", разясни той.

Споразумението, което постави завършек на над 20-годишния спор, бе коментирано и от някогашния ни дипломат в Гърция Стефан Стоянов. Трябва да се обърне повече внимание на наличието на този документ, той не визира единствено името, а и други въпроси: стопанска система, туризъм и даже съдействието на противопожарните служби, добави той. Според дипломата ще има вътрешнополитически проблеми с утвърждението на документа и в Атина, и в Скопие. "САЩ и Европейски Съюз би трябвало да се намесят и двете страни да ратифицират документа ", сподели още Стоянов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР