Споразумението между Булгаргаз“ и Боташ“ не е за доставка на

...
Споразумението между Булгаргаз“ и Боташ“ не е за доставка на
Коментари Харесай

Росен Христов: Споразумението с „Боташ“ не е за доставка на газ, а за резервиране на терминали

Споразумението сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “ не е за доставка на газ, а напълно за запазване на потенциал от терминали и газопреносна мрежа. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред публицисти в коридорите на Народното събрание.

По думите му газът, който ще разтоварваме в Турция, е този, който бихме разтоварваме в Гърция, в случай че имахме обезпечени по-големи размери на терминалите там.

" Не доставяме нито съветски, нито, какъвто и да е различен газ посредством този контракт. Той е напълно за запазване на потенциала на терминали и газопреносна мрежа. От самото начало по времето на нашето управление " Булгаргаз " стартира да купува газ извънредно съгласно Закона за енергетиката посредством конкурентни процедури. Това е извънредно в народен интерес и дефицит на газ няма ", увери Христов.

Той акцентира, че в търговете има категорично изискване да не вземат участие съветски компании и газът да е с обезпечен неруски генезис. „ Имайки инфраструктурата за доставка, ние получаваме една извънредно преференциална позиция за договаряния с доставчиците “, уточни министърът.

„ Недостиг на газ няма, има дефицит на инфраструктура “, увери Росен Христов. 

" Електроцентралите няма да бъдат затворени, до момента в който ръководя. Ще направя всичко допустимо изискванията да бъдат предоговорени ", съобщи още служебният енергиен министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР