Споразумението между България и Австрия за трансплантация на бял дроб

...
Споразумението между България и Австрия за трансплантация на бял дроб
Коментари Харесай

България търси друг трансплантационен център заради отказа на Австрия

Споразумението сред България и Австрия за трансплантация на бял дроб не е прекъснато. Вчера стана ясно, обаче, че към този момент чакащите за трансплантация на бял дроб у нас няма да могат да я получат в Австрия.

Страната приключи осъществяването на трансплантациии на чужденци. След съглашението с Евротрансплант, беше осъществена една сполучлива трансплантация на бял дроб в Австрия.

Към момента Министерство на здравеопазването подхваща ограничения за подписване на контракт с различен трансплантационен център. Срок не може да бъде даден, само че се чака допустимо най-скоро това да стане. Това сподели пред Българска национална телевизия Росен Иванов, изпълнителен шеф на Агенцията по медицински контрол.

От месец България е член и на платформата Фуедос. Това е система за обмяна на информация за нужни органи измежду страните членове на платформата. Сключване на контракт с различен център или образование на български екипи са единствените благоприятни условия.

Пациентите са извънредно обезпокоени, защото още веднъж се водят договаряния и се търсят разновидности с клиники. " Не разбирам за какво се приказва, че не прави нищо министерството и администрацията. Това не е по виновност на българската страна ", акцентира Иванов.

В страната ни са осъществени три донорски интервенции в границите на две седмици, те обаче ще бъдат изпратени за Европа, защото у нас няма подобаващ реципиент.

Росен Иванов увери, че се работи интензивно по координацията и подготовката на донори. В България липсва медицински аероплан за превоз на донори, един подобен коства към 4-5 милиона лв. съгласно Иванов. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР