Споразумение за сътрудничество подписаха днес кметът на Варна Иван Портних

...
Споразумение за сътрудничество подписаха днес кметът на Варна Иван Портних
Коментари Харесай

Община Варна и Съюзът на транспортните синдикати подписаха споразумение за сътрудничество

Споразумение за съдействие подписаха през днешния ден кметът на Варна Иван Портних и Екатерина Йорданова, ръководител на Съюза на транспортните синдикати в България, оповестиха от общинската пресслужба за Moreto.net.

Документът е основан на основата на интернационалната акция " Бъдещето е в Обществения превоз ", стартирала през 2021 година, която има за цел да подтиква възобновяване на транспортния бранш от пандемията, посрещане на новите провокации, свързани с подвижността, зелената договорка и дигитализацията в бранша.

Инициативата е проведена от Международната Транспортна Федерация и " С-40 " - интернационална неправителствена организация на водещи градове в света, ангажирани с климатичните промени. Тя е подкрепена от Международната асоциация на публичния превоз и Международната конфедерация на профсъюзите.

„ Градовете се нуждаят от публичен превоз, само че доста от фирмите са в тежко състояние и поради рецесията, и поради увеличението на цените на енергийните артикули. Затова ние няма да престанем да настояваме за нарастване на приходите на работещите в бранша с най-малко 10%, за възстановяване на изискванията на труд ", съобщи Екатерина Йорданова.

„ Вече стана ясно, че там, където този превоз е стопанисван от общините или страната, той е обезпечен, а където е на пазарен принцип – е прекратен. Ние като профсъюз имаме вяра, че публичният градски и извънградски превоз е публично богатство и е ангажимент на общините и на страната да се грижат за него. Ще настояваме тази услуга да бъде извадена пред скоба и да бъде финансирана 50 на 50 - от общините и от страната, тъй като другояче част от сдруженията ще бъдат изправени пред банкрут “, добави тя.

„ Подписването на това съглашение е поредна стъпка на потвърждаване на уговорките на Община Варна за развиването на публичния превоз. В момента целият бранш е изправен пред големи тествания - пандемията докара до понижаване на приходите, нарастването на цените на горивата е голямо ", съобщи кметът Иван Портних.

„ В този документ има един значим колорит - че публичният превоз е и публично богатство, в това число и поради чистотата на въздуха, която може да бъде усъвършенствана посредством намаляването на автомобилния трафик. Това значи предложение на такава качествена социална услуга, която да накара хората да избират градския превоз пред персоналните си коли ", добавя кметът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР