Споразумение за четиридневно прекратяване на огъня в Газа и освобождаването

...
Споразумение за четиридневно прекратяване на огъня в Газа и освобождаването
Коментари Харесай

Споразумението за примирие между Израел и Хамас за освобождаване на заложници се сблъсква с проблем в последната минута, сега се очаква да започне в петък

Споразумение за четиридневно преустановяване на огъня в Газа и освобождението на десетки заложници, държани от Хамас, и палестинци, затворени от Израел, наподобява са се сблъскали в последния миг

От ВАФАА ШУРАФА Associated Press и KAREEM CHEHAYEB Associated Press, 23 ноември 2023 година, 1:49 ч.

DEIR AL-BALAH, Ивицата Газа - Споразумението за четиридневно преустановяване на огъня в Газа и освобождението на десетки държани от Хамас заложници и палестинци, затворени от Израел, наподобява е реализирано в последния миг спънка, когато почитан израелски чиновник сподели, че няма да влезе в действие до петък, ден по-късно от в началото оповестеното.

Дипломатическият пробив даде обещание известно облекчение за над 1,7 милиона Палестинци, които са напуснали домовете си под седмици израелски бомбардировки, както и фамилии в Израел, страхуващи се за ориста на своите близки, хванати по време на офанзивата на Хамас на 7 октомври, която провокира войната.

Съветникът по националната сигурност на Израел, Цахи Ханегби, разгласи забавянето късно в сряда, без да уточни причина. Израелските медии оповестиха, че някои последни детайлности към момента се прецизират.

Нацията от Персийския залив Катар, която изигра основна роля в посредничеството с Хамас, сподели рано в четвъртък че новото време за влизане в действие на съглашението ще бъде оповестено „ в идващите часове “. Първоначално трябваше да стартира в 10 часа сутринта (08:00 GMT) четвъртък. Съединени американски щати и Египет също помогнаха за договарянето на договорката.

Споразумението разсъни очаквания за вероятно преустановяване на войната, която в този момент е в седмата си седмица, която е изравнена елементи от Газа, подхрани вълна от принуждение в окупирания Западен бряг и провокира страхове от по-широк пожар в Близкия изток.

Но министър председателят Бенямин Нетаняху сподели, национална телевизионна конференция, че войната ще се възобнови след приключване на примирието, за заличаване на военния потенциал на Хамас, преустановяване на 16-годишното му ръководство в Газа и връщане на всички към 240 пленници, държани в Газа от Хамас и други групировки.

„ Войната продължава. Ще го продължим, до момента в който не реализираме всичките си цели “, сподели Нетаняху, добавяйки, че е предал същото известие в телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Вашингтон даде необятна военна и дипломатическа поддръжка на Израел от началото на войната.

Ако бъде приложена, договорката краткотрайно замразява и двете страни в слаб миг.

Израелските войски държат огромна част от северна Газа и споделят, че са разглобили тунели и огромна част от инфраструктурата на Хамас там. Израелските сили разкриха в сряда, съгласно тях, главно укритие на Хамас в тунел под болница Шифа. Най-големият медицински център на територията е в центъра на яростна борба на разкази по отношение на хипотетичното неразумно застрашаване на цивилни от двете страни.

Все отново израелските публични лица признават, че доста от инфраструктурата на Хамас остава непокътната и заплашиха да стартират по-широки интервенции в южната част на Газа, където стотици хиляди хора, избягали на север, са се натъпкали в претъпкани приюти, ръководени от Организация на обединените нации, с намаляваща храна, вода и съществени консумативи.

За Хамас прекратяването на огъня би предоставило опция за прегрупиране след седмици на явно тежки загуби. Лидерът на Хамас Йехя Синвар, за който се счита, че е жив и се укрива в Газа, евентуално ще съобщи освобождението на палестински пандизчии като огромно достижение и ще разгласи победа, в случай че войната завърши.

Съгласно съглашението за помирение, 50 заложници ще бъдат освободени на стадии, в подмяна на освобождението на съгласно Хамас 150 палестински пандизчии. И двете страни първо ще освободят дамите и децата, а Израел сподели, че примирието ще бъде удължено с спомагателен ден за всеки спомагателни 10 заложници, освободени от Хамас.

Връщането на заложници може да повдигне настроението в Израел, където тежкото им състояние е обхванало страната. Семействата на заложниците проведоха всеобщи демонстрации, с цел да притиснат държавното управление да ги върне вкъщи.

Катар сподели, че прекратяването на огъня ще разреши на „ по-голям брой филантропични конвои и филантропична помощ “ да влязат в Газа, в това число гориво, само че не даде детайлности за действителните Израел спря целия импорт на гориво при започване на войната, причинявайки прекъсване на тока в цялата територия и оставяйки домове и лечебни заведения подвластни от генератори, които също бяха принудени непрекъснато да се затварят.

Нетаняху сподели, че договорката включва наредба Международният комитет на Червения кръст да посети заложниците в плен.

Израелското министерство на правораздаването разгласява лист с 300 пандизчии, отговарящи на изискванията за освобождение, основно младежи, арестувани през последната година за мятане на камъни и други дребни закононарушения.

Войната избухна, когато няколко хиляди Хамас екстремисти нахлуха в Южен Израел, убивайки минимум 1200 души, най-вече цивилни, и взеха десетки заложници, в това число бебета, дами и възрастни хора, както и израелски бойци.

Израел има дълга история на съгласяване на едностранчиви замени на пандизчии с въоръжени групи и се чака Хамас да изиска огромен брой високопоставени палестински пандизчии в подмяна на бойците.

Седмици на израелски въздушни удари в Газа, последвани от сухопътна инвазия, са умъртвили повече от 11 000 палестинци, съгласно Министерството на здравеопазването в територията, ръководена от Хамас. Не се прави разлика сред цивилни и екстремисти, макар че към две трети от починалите са разпознати като дами и малолетни.

Министерството сподели, че към ноем. 11 беше изгубила способността си да преброи мъртвите заради колапса на огромни елементи от здравната система, само че от този момент броят им внезапно се е нараснал. Около 2700 души са изчезнали и се счита, че са затрупани под руините.

Израел твърди, че е умъртвил хиляди бойци на Хамас, макар че не е показал доказателства за това.

Три четвърти от популацията на Газа от 2,3 милиона души са разселени по време на войната. Много, в случай че не и множеството, няма да могат да се завърнат вкъщи заради големите вреди и наличието на израелските войски на север.

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, известна като UNRWA, сподели, че повече от 1 милион палестинци търсят заслон в 156 от нейните уреди в Газа, където доста от тях са били принудени заради пренаселеността да спят по улиците на открито, до момента в който настава студена, дъждовна зима.

Израел забрани вноса в Газа от началото на войната, като се изключи струйка помощ, влизаща през египетския пропускателен пункт Рафа. Групи за филантропична помощ, настоящи в Газа, споделиха, че примирието е прекомерно малко и потенциалът на пропускателния пункт Рафах е непълен за посрещане на незабавни потребности.

___

Chehayeb заяви от Бейрут. Допринесе репортерът на Асошиейтед прес Наджиб Джобейн в Хан Юнис, Ивицата Газа.

___

Пълен AP отразяване на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР