Спорът между видни представители на руското информационно пространство подчертава чувствителността

...
Спорът между видни представители на руското информационно пространство подчертава чувствителността
Коментари Харесай

ISW: В Русия болезнено реагират на украинските удари по Крим

Спорът сред видни представители на съветското осведомително пространство акцентира чувствителността на Кремъл към съветските репортажи за неуспехите в Крим , в частност, и евентуално в Украйна като цяло, и в допълнение разкрива разломните линии в общността на военните блогъри.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта в Украйна.

На 2 август един от провоенно настроените блогъри упрекна други видни провоенно настроени блогъри, които подлагат на критика съветското водене на войната, че са " имбецили ", които поддържат " провокативните изявления " и " неистовата рецензия на [руското министерство на отбраната] ", тъй като блогърите разгласили фотоси, за които се твърди, че демонстрират последствията от неотдавнашните украински удари край Севастопол и по моста Чонхар , което съгласно някои източници щяло безконтролно да популяризира суматоха.

Известен проруски украински блогър, подкрепян от Кремъл, в допълнение упрекна един от атакуваните сериозно настроени блогъри, че е откраднал средства за групово събиране, предопределени за съветските сили.

И двете съответни рецензии привлякоха забележителното внимание на други провоенни съветски коментатори, доста от които поддържаха сериозните канали, атакувани поради отразяването на ударите в Крим.

Един от военните блогъри означи, че същността на казуса се крие във обстоятелството, че тези два канала разгласяват фотоси на хипотетични украински удари по Крим, само че акцентира, че истинските изображения идват от украински канали в " Телеграм ".

Друг прочут блогър твърди, че разногласието за публикуването на фотоси на удари в Крим е станал толкоз натоварен, че е привлякъл вниманието на кримския клон на Федералната работа за сигурност (ФСБ) и на ръководителя на кримската окупация Сергей Аксьонов, евентуално тъй като тези структури са заинтригувани от предотвратяването на суматохата в Крим .

Спорът сред двамата военни блогъри, както и съпътстващите го обвинявания, демонстрират, че въпросът за ударите против Крим е ясно изразена невралгична точка в провоенното съветско осведомително пространство.
 Sunday Express: Украински командоси се образоват във Англия, по какъв начин да освободят Крим
Sunday Express: Украински командоси се образоват във Англия, по какъв начин да освободят Крим

Близо 2000 души упражняват на полигона в Оукхемптън в графство Девън

ISW към този момент означи, че след очевидния украински удар по моста Чонхар на 29 юли по-голямата част от съветските военни блогъри резервираха безмълвие, а няколко определени канала просто разгласиха фотоси на нанесените вреди през идващите дни.

ISW реши, че неналичието на полемика във военните блогове след удара в Чонхар допуска, че Кремъл може би публично е наредил на военните блогове да не го отразяват.

Критиката към отразяването на ударите в Крим от страна на двамата сериозни блогъри в допълнение поддържа предходната оценка на ISW и акцентира обстоятелството, че отразяването на събитията в Крим е основало доста напрежение в съветското осведомително пространство .

Руските управляващи, в това число кримската окупационна администрация, имат интерес да лимитират разпространяването на информация за ударите и последствията от тях за съветската логистика през окупирания полуостров заради опасения, че тази информация ще провокира суматоха измежду популацията и ще сложи под въпрос способността на Русия да обезпечи дейно сигурността на окупираната си територия .

Възможно е висшите ешелони на съветското военно командване да са наредили на военните блогъри да мълчат за проблеми, за които може да бъде упрекнато непосредствено съветското военно командване. Много приглушените реакции на съветските военни блогъри на неотдавнашните удари против Крим внезапно контрастират с реакциите им на неотдавнашните удари с безпилотни самолети против Москва. Военните блогъри реагираха относително гласно на украинските удари с дронове по Москва през последните дни, като някои съветски източници непосредствено упрекнаха кмета на Москва Сергей Собянин за ударите заради неуспехите на неговата администрация да обезпечи въздушното пространство на Москва .
 Русия свалила всички дронове, летели по Крим
Русия свалила всички дронове, летели по Крим

Нос Тарханкут се намира в западната част на полуострова

Защитата на съветските позиции в Крим, в противен случай, е ясно, че е отговорност на началника на съветския Генерален щаб армейски военачалник Валерий Герасимов, който е и общ командващ на театъра на военните дейности в Украйна .

Герасимов в последна сметка дава отговор и за сигурността на Москва, само че той нито се е представял, нито е бил представян като директно зает със отбраната на въздушното пространство на столицата, до момента в който той, съветският министър на защитата Сергей Шойгу и съветското висше военно командване като цяло доста са се старали да управляват войната в Украйна.

Руският общоприет щаб може да се притеснява, че блогърите, които оповестяват за украинските офанзиви против Крим, подхранват отрицателното усещане за компетентността на Герасимов, както и че рискуват да подтикват суматохата на полуострова, до момента в който съветските управляващи може да се усещат удобно да оставят по-местни чиновници като Собянин да поемат отговорността за офанзивите против Москва и други съветски градове.

Ако тази догадка е годна, тогава натискът на Кремъл върху блогърите да се цензурират може да се ограничи до напън да заобикалят да оповестяват за трагични събития, които явно се отразяват зле на Герасимов, Шойгу или Путин, а не да заобикалят разискването на всички отрицателни събития.
 Украйна: Успешно ударихме основен за Крим мост
Украйна: Успешно ударихме основен за Крим мост

Продължава контранастъплението против съветската експанзия

През нощта на 1 против 2 август съветските сили нанесоха удар с безпилотен аероплан, който унищожи пристанищната инфраструктура в Одеска област, в това число 40 000 тона зърно.

Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са направили удар с дрон " Шахед ", ориентиран към Киевска и Одеска област, и че украинската противовъздушна защита е унищожила 23 дрона, само че неизяснен брой дронове са поразили пристанищна инфраструктура в Одеска област.

Руската BBC заяви, че съветският удар е унищожил 40 000 тона зърно, предопределено за транспорт до няколко африкански страни, Китай и Израел, на пристанище Измаил в Одеска област.

На 31 юли украинското министерство на външните работи заяви, че съветските сили са унищожили 180 000 тона зърно сред отдръпването на Русия от Черноморската самодейност за зърно на 17 юли и 26 юли.

Кремъл неколкократно даде обещание да изпрати гратис 25 000 до 50 000 тона зърно на шест неуточнени африкански страни през идващите три-четири месеца - дребна част от унищоженото украинско зърно.

Вероятно съветските сили нанасят удари по инфраструктурата за предпазване на зърно, като в същото време настояват, че нанасят удари по военни цели, в опит Русия да измести Украйна като снабдител на зърно за Африка и други страни, с цел да се подсигурява, че Москва, а не Киев ще има финансова полза.
 Украйна би трябвало да приложи техника за завладяване на остров, с цел да си върне Крим
Украйна би трябвало да приложи техника за завладяване на остров, с цел да си върне Крим

Експерти считат, че това ще е мъчно и амбициозно начинание

Унищожаването на украинското зърно и спирането на доставките на зърно след отдръпването на Русия от договорката за зърно, както и съветските позиции и закани за нахлуване над неутрални кораби, пътуващи към и от Украйна, също провокират съмнения в цените на зърното и руснаците може би се надяват да се възползват от по-високи цени , в случай че съумеят да държат украинското зърно значително отвън международния пазар.

Командващият на съветските Въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински разгласи сформирането на два нови полка ВДВ и възобновяване на 104-та дивизия ВДВ до края на 2023 година Теплински разгласи, че съществуващата 31-ва гвардейска обособена щурмова бригада ВДВ ще бъде подчинена на 104-та дивизия ВДВ.

Теплински съобщи, че една батарея от нова артилерийска бригада (вероятно от 104-та дивизия) към този момент се бори в Украйна. Руските военни се пробват да изградят голям брой нови формирования на равнище дивизия и армейски корпус от края на 2022 година, когато съветският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи възобновяване на Московския и Ленинградския боен окръг и основаването на няколко нови формирования.

Продължаващите старания на Русия за генериране на сили евентуално ще окомплектоват новите формирования на ВДВ с нов, необразован личен състав, вместо да наемат умел личен състав, по-характерен за историческия първокласен статут на ВДВ. Министерството на защитата (МО) на Обединеното кралство заяви, че съветското МО евентуално е почнало да окомплектова новите си формирования, в това число новия 25-и армейски корпус (Централен боен окръг), само че че е малко евентуално Русия да набере задоволително персонален състав, с цел да окомплектова даже едно ново формирование на равнище войска, без да организира обща готовност .
 Русия раздава оръжие в Белгородска област
Русия раздава оръжие в Белгородска област

Песков назова мярката нужна

Съобщението на Теплински демонстрира, че той резервира позицията си и публичната поддръжка на съветското МО след слуховете за ареста му в средата на юли, евентуално вследствие на връзките му с групата " Вагнер ".

Теплински отдаде дължимото на Шойгу и на началника на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов за укрепването на ВДВ посредством образуването на нови подразделения преди началото на пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 година.

Теплински особено отдаде заслуженото на Шойгу за снабдяването на ВДВ с съвременно съоръжение и за подпомагането на развиването на формированията на ВДВ.

Теплински е враждебно надъхан към Герасимов и преди този момент е отправял мощни недоволства против най-висшето съветско военно командване, създавайки казус за непокорство измежду други съветски военни командири.

Публичната изява на Теплински и мненията му в директна поддръжка на командната конструкция на МО демонстрират, че МО е принудило Теплински обществено да се преориентира към МО след протеста от 24 юни и слуховете от юли за обилни промени във военното командване.

На 2 август съветското МО публично даде оръжия и транспортни средства на силите за териториална защита на Белгородска и Курска област, преразпределяйки стандартни военни средства като част от напъните на Кремъл за непрекъснато разширение на опциите за вътрешна сигурност на Русия след въоръженото въстание на Групата " Вагнер " на 24 юни. Руските медии оповестиха, че съветското МО е предоставило на силите за териториална защита на Белгородска и Курска област картечници, оръдия за битка с дронове и коли УАЗ .
 Организация на обединените нации: Русия може да е подготвена да договаря за зърнената договорка
Организация на обединените нации: Русия може да е подготвена да договаря за зърнената договорка

Москва е подготвена да се върне към договорката, само че единствено в случай че нейните условия бъдат изпълнени

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че съветските управляващи са дали на всеки от осемте батальона на Териториалната защита на Белгородска област по пет автомобила УАЗ, спомагателни автомобилни радиостанции, квадрокоптери и оръдия за битка с дронове.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт също разгласи, че първата партида оръжия е пристигнала в Курска област и че още оръжия ще дойдат " в близко бъдеще ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл е издал оръжията на силите за териториална защита на Белгородска и Курска област на фона на нападенията от територията на Украйна.

Многократното даване на спомагателни военни средства на Белгородска и Курска област демонстрира, че Кремъл е все по-загрижен за продължаващите набези по границата на Русия с Украйна. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи на 15 юни, че е разположил чеченски специфични сили " Ахмат " в Белгородска област , с цел да защитят границата от нападения на съветска територия.

На 22 юни украински публични лица оповестиха, че съветските сили са трансферирали няколко подразделения на ГРУ " Спецназ " в Курска област, с цел да се борят с проукраинските съветски партизани.

Свързан с Кремъл съветски боен блогър твърди, че съветските управляващи ще съхраняват оръжията, предоставени на силите за териториална защита на Белгородска и Курска област, на централизирано място, и отбелязва, че не е ясно по какъв начин силите за териториална защита ще могат да получат достъп до оръжията при изключителна обстановка, в случай че те се съхраняват в заключен склад.
 Лондон: Русия построява нови военни формирования, с цел да укрепи защитата си в Украйна
Лондон: Русия построява нови военни формирования, с цел да укрепи защитата си в Украйна

Путин надали ще се оправи без нова огромна готовност

Твърдението, че съветските управляващи ще заключат оръжията, предоставени на силите за териториална защита на Белгород и Курска област, в случай че е правилно, демонстрира, че Кремъл се пробва да балансира сред нуждата от повишение на сигурността по границите и нуждата да се избегне овластяването на децентрализирани военни формирования, които един ден биха могли да стартират въоръжен протест, сходен на дейностите на Вагнер на 24 юни.

Възможно е Москва да се притеснява и от резултатите от попадането на огромен брой дребни оръжия в ръцете на едва подготвени териториални сили или на популацията като цяло.

Украинските сили не престават контраофанзивни интервенции в най-малко три бранша на фронта и съгласно известията на 2 август напредват край Бахмут.

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са провели настъпателни интервенции край Бахмут и в направленията Бердянск (района на Запорожско-Донецка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Свързан с Кремъл боен блогър твърди, че украинските сили са напреднали северно от Курдюмивка в региона на Бахмут .

Руски източници твърдяха, че съветските сили са отблъснали украински офанзиви на линията Сватове-Кремина в посока Лиман, край Старомайорске на границата сред Донецка и Запоришка област и край Роботине в западната част на Запорожка област.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР