Спорът между консервативните управляващи във Варшава и Европейската комисия за

...
Спорът между консервативните управляващи във Варшава и Европейската комисия за
Коментари Харесай

Еврокомисията ще поиска от всяка страна оценка дали Полша отслабва демокрацията

Спорът сред консервативните ръководещи във Варшава и Европейската комисия за дейностите на държавното управление на Полша ще премине през днешния ден на нов стадий с искане от Брюксел към останалите страни от Европейския съюз да оценят дали се накърняват демократичните стандарти в най-голямата източноевропеска страна.

Това настояват три източника на " Ройтерс ", спред които по този начин пораства натискът над Полша след идването на власт през есента на 2015г. на евроскептичната и националистическа партия " Право и правдивост ".

Според тях Еврокомисията ще призове всички страни членки да обсъдят на 25 септември обстановката с върховенството на закона в Полша. Тогава в Брюксел ще има Европейски съвет на министрите на правораздаването и вътрешните работи и от характера на дебата ще зависи до каква степен страните членки имат предпочитание процедурата да продължи напред. В последна сметка тя може да докара до невижданото задействане на член 7 от Договора на Европейски Съюз, съгласно който на страна от съюза може да бъдат отнети правата да гласоподава на препоръките на Европейски Съюз.

" Право и правдивост " отхвърля обвиняванията и упорства, че действата на държавното управление са законни, а позицията на Еврокомисията е интервенция във вътрешните ѝ работи. От идването на власт ръководещите стегнаха хватката си над медиите и не престават противоречива сеч в най-голямата девствена гора в Европа, само че главен спор се трансформира опитът им да слагат под надзор правосъдната система и назначението на съдии.
Това е подложено на критика освен от други партии и неправителтвени организации, само че и от основни страни в Европейски Съюз. Остра офанзива против Варшава насочи от Варна в края на август френският президент Еманюел Макрон, а преди седмица и канцлерът Ангела Меркел съобщи, че не може повече да се премълчава за протичащото се в Полша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР