Спорът между Иран и Южна Корея се изостря, като Техеран

...
Спорът между Иран и Южна Корея се изостря, като Техеран
Коментари Харесай

Иран заплаши Южна Корея със съд заради внесен петрол

Спорът сред Иран и Южна Корея се изостря, като Техеран заплашва да предприеме правни дейности, в случай че Сеул не разблокира 7,8 милиарда $ за импортиран от Иран нефт, замразени поради глобите на Съединени американски щати.

Ислямската република беше третият по величина търговски сътрудник на Южна Корея в Близкия изток, преди Съединени американски щати едностранно да се отдръпват от нуклеарното съглашение сред Техеран и международните сили от 2015 година и да наложат на страната нови унищожителни наказания.

Иран беше основен снабдител на нефт за бедната на запаси Южна Корея и на собствен ред внасяше промишлено съоръжение, домашен уреди и аварийни елементи за коли от Сеул.

" Имаме 7,8 милиарда $ наши пари, блокирани в южнокорейски банки ", съобщи иранският народен представител Алиреза Салими, който е зает със случая. Южна Корея е приела доставката на ирански нефт, " само че не е платила за нея ", споделя той пред Агенция Франс Прес. " Тя не е благонадежден търговски сътрудник и би трябвало да заплаща лихви върху парите, които държи непозволено ", упреква той.

Служител на външното министерство в Сеул съобщи пред Агенция Франс Прес, че " е мъчно да се удостовери " точната сума на въпросните пари.

Южна Корея спря да купува ирански нефт, откакто някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп излезе от нуклеарното съглашение през 2018 година, като още веднъж наложи строги наказания и заплаши да накаже всеки, който купува недопечен нефт от Иран.

През януари иранската Революционна армия завзе плаващия под южнокорейски байрак танкер Hankuk Chemi и го задържа с екипажа му за три месеца, сякаш поради хипотетични нарушавания на околната среда. В Южна Корея конфискацията се възприе като опит да се принуди Сеул да съобщи замразените средства, макар че Техеран неведнъж отхвърляше да има някаква връзка сред двете неща.
 Иран задържа трети петролен танкер в Персийския залив единствено за месец Иран задържа трети петролен танкер в Персийския залив единствено за месец
Иранските венноморски сили са задържали „ задграничен танкер “ в Персийския залив. Това оповестява държавната осведомителна аг...

Миналата седмица външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан предизвести, че страната му ще съди Южна Корея, в случай че тя продължи да отхвърля да изплати дълга си. Ако Сеул не деблокира средствата, държавното управление ще разреши на иранската централна банка да предприеме правни дейности против две южнокорейски банки, които държат парите, сподели той.

Амир-Абдолахиан съобщи, че е разговарял с южнокорейския си сътрудник Чунг Еуйонг по въпроса в края на предишния месец. " Казах му, че е недопустимо нашите хора да чакат три години за средствата ", уточни той.

Иранските медии цитират южнокорейския министър да споделя, че ще направи всичко допустимо, с цел да позволи казуса, само че Техеран не е уверен в готовността за дейности.

Служител на външното министерство в Сеул отхвърли концепцията за южнокорейски " дълг ", като вместо това дефинира сумата като " замразен фонд ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР