Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за

...
Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за
Коментари Харесай

Анализатори за играта с мандата: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Спорът е за регулаторите и правосъдната власт, а не за персоналните имена на министрите в кабинета „ Габриел “ – всичко останало е игра за пред публиката. Около това изказване се сплотиха в предаването „ Лице в лице “ политологът доцент Стойчо Стойчев и журналистът Йово Николов.

„ Може да се търси някаква символика – навършваха се две години от арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, когато ГЕРБ дадоха своята изключителна конференция в неделя вечерта. С този акт се подсети на Кирил Петков, че дължи нещо на съдружния си сътрудник “, изясни доцент Стойчо Стойчев.

С връчването на първия изследователски мандат публично парламентарната рулетка се завърта

Според него ГЕРБ са можели да създадат тази конференция и в понеделник сутринта, без да се ескалира напрежение в обществото. „ И двете конференции бяха много объркващи – допускам, че всички са се почувствали по този начин, освен аз. Но въпреки всичко откри, че съглашение има и то е много детайлно написано “, добави той.

Доц. Стойчо Стойчев акцентира, че и двете страни са подготвени да подпишат съглашението, само че всеки споделя, че отсрещната страна не желае да го подпише. Така съгласно него се е стигнало до „ арбитърството на президента “.  

По време на договарянията от ГЕРБ-СДС желаеха спомагателни министерства, подготвени сме да дадем 7 позиции, сподели той

„ В цялата тази история имаше прочут драматизъм – тези среднощни конференции в 21 часа и 22 часа точно на Сирни заговезни, с това напрежение, с тези опънати лица, едни дами в черно и едни обезпокоени мъже. На тези две конференции обаче имаше две разнообразни послания. От ГЕРБ твърдяха, че са съгласни с всевъзможни имена на министри, че са „ за “ правосъдната промяна, че застават против корупцията и по сходство на миските желаят „ мир за целия свят “. От ПП-ДБ пък обявиха, че казусът изобщо не са имената на министрите. Проблемът е съглашението “, изясни журналистът Йово Николов.

Според него има няколко противоречиви точки в съглашението и една от тях е обвързвана със правосъдната власт. „ Има едни точки в Закона за правосъдната власт, който трансформират напълно метода на администриране на правосъдната власт. Те са значими, тъй като ще нарушат монопола на Движение за права и свободи в правосъдната власт и в частност въздействието на господин Пеевски във Върховния административен съди във Висшия правосъден съвет “, разясни той.

Според източници на bTV това, което към момента е противоречиво, са имената на министрите, както и това какъв тъкмо документ да се подпише

Йово Николов съобщи, че вторият противоречив въпрос са регулаторите и въздействието на Бойко Борисов върху тях.

„ На ПП-ДБ не им се върви доста на избори. На ГЕРБ сякаш повече им се върви да избори, само че сега и двете страни се стремят да трансферират отговорността една на друга, с цел да не бъдат упреквани “, сподели доцент Стойчев.

Вижте във видеото какво още споделиха те за идната ротация.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР